Caută
Close this search box.

Scandal între Voiculescu şi Cîmpeanu pe seama testelor rapide în şcoli

cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat duminică seară, pentru B1 TV, că dacă specialiștii din Ministerul Sănătății susțin că testele COVID-19 non-invazive nu sunt relevante, atunci Ministerul Educației nu mai ține cont decât de trei condiții, din patru, pentru redeschiderea absolut tuturor școlilor cu prezență fizică în clase: respectarea măsurilor de prevenție, vaccinarea profesorilor și înregistrarea unui trend descendent al infectărilor.

Declarațiile au fost făcute în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

„Deocamdată sunt ministrul Educației și Ministerul Educației se ocupă de alte lucruri. De achiziția de teste medicale și cu angajarea de personal medical se ocupă autoritățile guvernamentale îndreptățite, în speță Ministerul Sănătății.

Din punctul de vedere al Ministerului Educației nu e nici o problemă. Noi îi credem pe specialiștii în epidemiologie, îi credem pe cei din Ministerul Sănătății și, dacă ei spun că ele nu sunt relevante, noi luăm act de acest lucru și, din perspectiva Ministerului Educației, nu mai punem patru condiții, ci trei pentru redeschiderea tuturor școlilor.

Așa am înțeles, că testele care ar putea fi considerate non-invazive și care nu necesită personal medical sunt irelevante. Am luat act de această informație.”, declară ministrul Educaţiei.

„Pe 4 mai e revenirea la școală pentru toți elevii cu excepția celor din clasele terminale”, a anunţat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Anterior, Vlad Voiculescu şi Andreea Moldovan discutaseră, într-o conferinţă de presă, despre oportunitatea folosirii acestor teste rapide în şcolile din România.

„Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli, de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine, iar aceste teste constituie cu siguranţă un filtru.

Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face, evident. Ministerul Sănătăţii, repet, nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli, lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei”, a afirmat Voiculescu într-o conferinţă de presă.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a adăugat că testele pe bază de salivă nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP.

„Este un test care nu este în metodologia de lucru a INSP. În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară şi corespunzătoare, bineînţeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populaţie, dar deocamdată aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru că nu sunt suficient de bune”, a afirmat Andreea Moldovan.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, ceea ce reprezintă un „un insucces major”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri