Caută
Close this search box.

Un lichid-minune ar putea rezolva stocarea energiei solare

lichid-minune

Omenirea face eforturi mari pentru a trece la energia verde, care este regenerabilă și nepoluantă. O revoluție ar putea fi descoperirea făcută de Suedia, care a găsit soluția să producă un combustibil termic solar, capabil să depoziteze acest tip de resursă timp de 18 ani.

Principala problemă a energiei verzi este că nu poate fi stocată. Astfel, dacă ai vânt, ai energie eoliană. Dacă ai apă, ai energie hidro. Dacă ai soare, ai energie solară. Dar dacă nu ai sursa de energie, ce faci? Şi cum stochezi energia produsă, pentru că toţi acumulatorii au în comun aceeaşi problemă: se descarcă relativ repede. Aşa că soluţia suedezilor ar putea să fie o piatră de hotar în energetică.

Știm deja că energia solară va însemna viitorul umanității, după ce combustibilii fosili se vor epuiza de pe planeta noastră.

Astfel, o echipă de cercetători de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia a găsit o soluție extraordinară. Ea a dezvoltat un combustibil termic solar, un fel de lichid special, care este capabil să depoziteze energia provenită de la soare până la 18 ani.

Dispozitivul care ajută la captarea energiei solare este denumit MOST (Molecular Solar Thermal Energy Storage System). Practic, reprezintă un sistem de stocare a acestei energiii.

Procesul duce la eliberarea energiei, sub formă de căldură. Această poate fi folosită pentru încălzirea apei din locuință și la mașîna de spălat vase sau la alte electrocasnice, unde este necesară apa caldă.

De asemenea, invenția poate fi utilizată în aplicații industriale, precum sterilizarea, distilarea și căldura de joasă temperatură din cuptoarele de gătit.

Lichidul minune poate fi pompat înapoi în dispozitivul MOST și reutilizat, acolo unde se stochează energia solară. Cercetătorii suedezi au reușit să folosească de peste 125 de ori fluidul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri