Caută
Close this search box.

Un urs îşi caută hrană în localitatea Subcetate. Harghitenii, demersuri oficiale pentru relocare

urs

Un urs care, de câteva zile, intră în localitatea Subcetate în căutare de hrană, va fi relocat, autorităţile făcând demersuri în acest sens.

Comisarul Kovasznai Sandor, de la Garda de Mediu Harghita, a precizat că este vorba de un exemplar de mici dimensiuni, care, de aproximativ o săptămână, intră în localitate în căutare de hrană şi îi sperie pe oameni.

„Este un urs acolo care, de aproximativ o săptămână, tot intră în intravilanul localităţii. A fost îndepărtat, acum suntem în faza ca asociaţia de vânătoare să solicite relocarea exemplarului. Deja a făcut şi pagube, sunt sesizări din partea locuitorilor şi exemplarul va fi relocat. Încercăm să obţinem astăzi (luni-n.r.) autorizaţia de relocare. (…) A intrat în curţi, a distrus o stupină şi îi sperie pe oameni”, a declarat Kovasznai Sandor pentru AGERPRES.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Topliţa, Constantin Iacob, a spus că s-a solicitat fie relocarea, fie împuşcarea animalului şi se aşteaptă un răspuns în acest sens.

Acesta a mai arătat că populaţia de urs a crescut foarte mult şi că este nevoie de o cotă de extracţie.

„Părerea mea este că ar trebui o cotă de extracţie. Este o problemă. (…) Modul în care s-a înmulţit ursul este extrem de mare şi distruge toată fauna care mai există în fondurile cinegetice, începând de la pui de mistreţi, viţei de cerbi, există un dezechilibru”, a spus Constantin Iacob.

Conform acestuia, relocarea „este o mare prostie”, întrucât ursul care s-a obişnuit să îşi caute hrană în apropierea omului va continua să facă acest lucru oriunde va fi dus.

„Este un animal foarte inteligent şi merge unde e mai uşor să-şi găsească hrană”, a arătat preşedintele AVPS Topliţa.

Din Harghita, de la începutul anului, au fost relocaţi doi urşi de aproximativ doi ani, care îşi căutau hrană la marginea municipiului Gheorgheni, respectiv în localitatea Ditrău, precum şi o ursoaică şi cei doi pui ai săi, pe care i-a fătat într-un bârlog făcut sub un teren de fotbal din staţiunea Izvoru Mureşului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri