Caută
Close this search box.

Uniunea Europeană se teme de un eventual conflict militar, la graniţa cu Ucraina

uniunea europeană

Uniunea Europeană (UE) se teme de un eventual incident, după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi, ”cea mai masivă desfăşurare înregistrată” la frontiera Rusiei cu Ucraina, relatează AFP, via News.ro.

”Există riscul une escaladări, după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre cea mai masivă desfăşurare la care am asistat vreodată. Este îngrijorător. Nu sutem la adăpost de un incident”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă, cu miniştrii de Externe UE.

Borrell a refuzat să dezvăluie sursa acestei informaţii. ”Această consolidare trebuie să înceteze şi cerem Rusiei dezescaladarea”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Ucraina se teme de faptul că Kremlinul caută un pretext să o atace. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi-a informat, în cadrul acestei videoconferinţe, omologii din UE, cu privire la ultimele evoluţii la frontieră.

Kuleba a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că le-a propus Celor 27 ”un plan în etape, cu privire la modul în care Moscova să fie descurajată să continue escaladarea”.

”Elementul-cheie este pregătirea unor noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente”, consideră el. Însă europenii au decis să tempereze. ”Nu ne îndreptăm pentru moment, către noi sancţiuni. Nu este ceea ce se conturează”, i-a răspuns Borrell.

”Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea sa teritorială. UE nu va recunoaşte anexarea Crimeei” de către Rusia în 2014, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri