Caută
Close this search box.

Valeriu Gheorghiţă: Răspunsul imun după vaccin asigură protecţie mai mare decât cel de după infectare

valeriu gheorghiţă

Medicul Valeriu Gheorghiţă explică faptul că studii tot mai numeroase arată că răspunsul imun dat de organism, după vaccin, asigură un nivel de protecţie faţă de boală „mult mai mare” decât cel dat de trecerea prin infecţia cu SARS-CoV-2.

El arată că imunizarea populaţiei „nu se întâmplă stând în casă”, ci prin vaccinare.

„Cu siguranţă, dacă nu ne vom vaccina suficiente persoane, nu vom putea atinge imunitatea de grup. Este un lucru direct, cauză-efect, dacă nu ne vom vaccina, nu vom putea atinge imunitatea de grup. (…) Eu sper ca, în final, cu toţii să conştientizăm importanţa acestui moment.

Este timpul pentru solidaritate reală, nu doar declarativă, prin care să putem, împreună, că revenim la ceea ce ne dorim şi ceea ce ne-a lipsit în toată această perioadă. Şi, oricum am vrea să privim lucrurile, singura cale prin care putem să ajungem la acel obiectiv este prin vaccinare.

Altfel, toate măsurile restrictive nu fac decât să ţină sub control evoluţia unei pandemii, însă vei avea aceeaşi masă populaţională receptivă la infecţie, adică în momentul în care ridici restricţiile, după o perioadă de timp iarăşi vom reveni în acelaşi punct de unde am plecat, pentru că persoanele vor fi la fel, receptive.

Ele nu vor fi imunizate, nu se întâmplă acest lucru stând în casă”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. Medicul a explicat şi că studii tot mai numeroase arată că imunitatea dată de vaccin este notabil diferită faţă de cea de după boală.

„Se întâmplă imunizarea populaţiei prin vaccinare şi aici vorbim de o imunizare durabilă. Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că există diferenţe notabile între răspunsul imun după vaccinare şi răspunsul imun după infecţia naturală, în sensul în care după vaccinare apar anticorpi direcţionaţi împotriva acelui fragment din proteina Spike a virusului care se lipeşte de receptori, or acest lucru nu se întâmplă într-un procent mare după boala naturală, tocmai de aceea există acest risc de reinfecţie şi tocmai de aceea este important să ne vaccinăm, tocmai pentru că nivelul de protecţie este mult mai mare decât după boala naturală”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri