Caută
Close this search box.

VIDEO Acroşaj verbal dur în faţa presei, la Ankara, între miniştrii turc şi grec de Externe, Mevlut Cavusoglu şi Nikos Dendias

Miniştrii de Externe grec şi turc s-au opus într-un acroşaj verbal dur şi şi-au etalat în mod public divergenţele în mai multe dosare, la Ankara, o escaladare de rău augur în continuare dialogului celor două ţări, relatează AFP.

Turcul Mevlut Cavusoglu şi grecul Nikos Dendias s-au opus, în faţa camerelor de luat imagini, pe tema frontierelor martime, migraţiei şi tratamentului aplicat minorităţilor, într-o conferinţă de presă comună, la finalul unei vizite la Ankara a ministrului de Extrene grec, joi, menită să consolideze un dialog pe care cele două ţări l-au lansat cu scopul de a-şi soluţiona numeroasele contencioase.

”Dacă formulaţi asemenea acuzaţii dure împotriva ţării şi poporului mele, sunt obligat să răspund”, a tunat Cavusoglu, vizibil iritat de declaraţiile omologului său grec.

Dendias a criticat activităţi turce la Marea Egee şi în estul Mării Mediterane, dar şi ceea ce denunţă drept o aplicare deficitară de către Ankara a unui Acord al migraţiei cu Uniunea Europeană (UE).

”Turcia nu ar trebui să dea lecţii Greciei”, a declarat el.

”Poziţia Greciei este clară şi nu este prima oară când auziţi acest lucru: Turcia a încălcat, în Marea Egee şi în estul Mării Mediterane dreptul internaţional şi Convenţia (internaţională) a mării şi drepturile suverane ale Greciei. Turcia a efectuat 400 de zboruri deasupra teritoriului grec”, a acuzat Dendias, care a fost primit joi, la Ankara, şi de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În dosarul migraţiei, Cavusoglu s-a apărat, a subliniat că Turcia s-a comportat într-un ”mod decent” şi a acuzat Atena de faptul că a ”respins 80.000 de persoane în ultimii patru ani” şi ”i-a aruncat pe alţii în mare”.

”Noi nu am folosit niciodată problema migraţiei împotriva UE sau împotriva Greciei”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri