Caută
Close this search box.

VIDEO Dr. Bogdan Dorobăț, despre diagnosticul și intervențiile în afecțiunile vasculare: Avem un deficit de medici care știu să utilizeze angiograful

Într-un interviu la MagnaNews LIVE realizat de jurnalista Rodica Sărmaș Furnea, șeful Compartimentului de Angiografie și Terapie Endovasculară din cadrul Spitalului Universitar București, dr. Bogdan Dorobăț, a declarat că, la nivel național, există un deficit mare de medici cu competențe în radiologia intervențională. 

Laboratorul de Angiografie de la Spitalul Universitar a generat, din 2001 încoace, majoritatea medicilor de radiologie intervențională care lucrează în unitățile medicale din țară.

Destul de mulți dintre cei care lucrează în țară, au fost pregătiți în Spitalul Universitar, în diferite perioade. Suntem, totuși, încă departe de standardele europene. În mod normal, ar trebui să avem un angiograf și doi medici bine pregătiți în fiecare reședință de județ. Din păcate, noi nu am ajuns să acoperim centrele universitare cu un număr acceptabil de medici și angiografe”, a declarat dr. Bogdan Dorobăț, doctor în științe medicale, medic primar radiologie intervențională.

Doctorul Dorobăț a explicat de ce e important ca fiecare spital să dețină un angiograf, cu personal pregătit pentru astfel de intervenții.

Sunt o multitudine de patologii vasculare, dar și nonvasculare, care pot fi diagnosticate, în unele situații chiar și tratate, cu ajutorul angiografului. (…) În primul rând, angiograful vizualizează vasele de sânge, fie că vorbim la nivel cerebral, la nivelul membrelor inferioare sau, în cardiologie, la nivelul inimii și așa mai departe, în orice zonă unde avem vase de sânge”.

Diagnosticul și tratamentul accidentelor vasculare cerebrale reprezintă un capitol important al utilizării angiografului.

Accidentul vascular cerebral este de două tipuri: hemoragic, atunci când se rupe un vas de sânge la nivelul creierului și, în anumite situații, se poate interveni sau accident vascular cerebral ischemic, atunci când se închide vasul de sânge din diverse motive. (…) Cu cât deschizi mai repede vasul în cazul accidentului vascular cerebral ischemic, șansele de recuperare pentru pacient sunt mult mai mari. Pentru asta însă trebuie să creezi o rețea funcțională, să ai niște centre zonale care au tot ce le trebuie, cu personal, aparatură, materiale, un sistem de transport al pacientului cu acoperire foarte bună în teritoriu”, a mai spus doctorul Dorobăț.

Potrivit Societății Nationale de Radiologie Intervențională din Romania (SNRIR), România are cea mai mare mortalitate cauzată de accidentele vasculare cerebrale din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri