Caută
Close this search box.

VIDEO Gheorghiţă: Se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, pentru toate grupele de vârstă

valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheoghiţă a anunţat că se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, pentru toate grupele de vârstă, precvizările venind după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului, potrivit căruia formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar foarte rar al vaccinului.

”Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu prima doză vor continua rapelul cu acelaşi vaccin. Persoanele care au avut un eveniment trombotic au contraindicaţie cu vaccinul de la Astra Zeneca şi continuă vaccinarea cu un vaccin produs de o altă companie.

Vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze sau care au fost vaccinate care să prezinte succint care sunt semnalele de alarmă pentru care trebuie să solicite un consult medical” a precizat medicul.

Valeriu Gheorghiţă a precizat a prezentat efectele adverse pentru care oamenii trebuie să meargă la medic.

“Este vorba de dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale, simptome nerurologice, durere de cap care nu cedeaza la tratamentele obişnuite şi asociată cu tulburări de vedere, mici pete de sânge în afara locului de adminstrare. Acestea sunt semne care trebuie să conducă persoana să apeleze la sistemul medical”, a transmis coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

El a făcut un apel la profesionişti să supravegheze toate evenimentele adverse pentru ca acestea să fie investigate complet. De asemenea, Gheorghiţă a menţionat că doreşte realizarea unui sistem integrat la nivel naţional, cel mai probabil prin spitalele judeţene, în legătură cu cazurile de tromboză apărute în urma vaccinării împotriva COVID-19.

Gheorghiţă a explicat că e important să se continue vaccinarea cu toate produsele vaccinale şi ca un procent ridicat din populaţie să se vaccineze, pentru cp renunţarea la vaccinare ne poate aduce în faţa unor forme severe de îmbolnăvire şi ne poate compromite atingerea imunităţii de grup pentru a stopa efectele nocive ale pandemiei.

Gheorghiţă a dat asigurări că toate autorităţile şi specialiştii monitorizează toate datele ştiinţitice, atât cele deja existente, cât şi cele care urmează să fie publicate, privind vaccinarea, profilul de siguranţă, atât pentru AstraZeneca, dar şi pentru celelalte vaccinuri.

”Mecanismele de farmacovigilenţă la nivel european funcţionează. Experţii monitoriează toate evenimentele adverse raportate. Fiecare stat raportează aceste evenimente adverse”, a dar asigurări preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare.

Precizările vin după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat miercuri că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri