Caută
Close this search box.

Vlad Voiculescu și culisele diletantismului

Revocarea din funcție a lui Vlad Voiculescu, căuia nu i s-a acordat de la început sprijin politic real, era inevitabilă.

Sănătatea e infestată cu politicieni corupți. Pandemia începe să fie un obstacol serios pentru acești oameni, care pot oricând să deconteze penal nu numai politic, moartea a mii de români, dacă fotoliul de ministru e ocupat de ”persoane nepotrivite”.

Cam așa se văd lucrurile în condițiile în care premierul Florin Cîțu se pregătește să facă marele anunț o dată cu ”revenirea progesivă la normalitate”: pandemia nu va mai fi gestionată diferit de orice altă problemă medicală în Romania.

Doar că România nu e Suedia, iar eșecul iminent al unui astfel de experiment va fi unul de proporții.

Citește și: Florin Cîţu a preluat interimatul la Sănătate, până la o nominalizare a unui ministru

Să lămurim un lucru: este dreptul primului ministru să revoce din funcție pe cine vrea el. În cazul lui Cîțu, desi Guvernul este obligat de Constituție să guverneze independent de Parlament și de Președințe conform principiului separatiei puterilor in stat, pare că nimic nu se petrece fără încuviințarea de rigoare de la Cotroceni.

Nu vreau să spun că e un lucru rău, dar calitatea consilierilor din Sănătate e una deplorabilă și la Guvern și în Administrația Prezidențială. Dacă șeful Executivului are, în general, o viziune bună în domeniul economiei, pe partea aceasta se pare că mediocritatea e copleșitoare și lipsa de coerență se vede în sistem, mai ales într-o perioadă de criză.

În acest context, demiterea ministrului sanatatii Vlad Voiculescu si a secretarului de stat Andreea Moldovan pare mai mult o favoare decât o pedeapsă. AUR și PSD au jubilat azi, acompaniați frenetic de PNL.

E lesne de înțeles de ce, în numai câteva ore, capitalul politic al lui Vlad Voiculescu a crescut foarte tare și, sincer, avea nevoie de acest lucru. În mandatul său, au avut loc două tragedii, iar implicarea sa a fost una modestă. Sau cel puțin așa s-a văzut din afară. Să fim drepți: multe din reprosurile care i se fac lui Vlad Voiculescu sunt adevărate, însă onestitatea sa și felul în care și-a asumat greșelile l-au transformat într-un politician de încredere.

Tocmai din motivele enumerate mai sus, Voiculescu nu a mai cochetat cu retorica populistă și a mers pe cartea tehnocrată. Aici s-a lovit însă de clientela de partid a PNL-ului și am văzut de s-a întâmplat.

Dacă Ludovic Orban a dat doar de înteles că Vlad Voiculescu trebuie să plece din Guvern, Rareș Bogdan nu s-a sfiit și a atacat indirect, dar frontal, pe omul pus să gestioneze pandemia, declarând că nu e treaba Andreei Moldovan sa dea declaratii, ci a politicienilor si purtătorilor de cuvant.

Citește și: USR-PLUS nu-l mai susține ca premier pe Florin Cîțu și cere plecarea acestuia

Iată însă că, miercuri, demiterea conducerii Ministerului Sănătății a generat o criză politică de care România nu avea nevoie. Nu știu dacă se sparge Coaliția acum, dar e cert că agonizează mai rău decât sistemul de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri