Caută
Close this search box.

Are nivel sub clasa a II-a. Chirică primar de Iași, fost PSD, actual PNL, scrie: ”Două luni v-a dura”/ ”Primul tramvai care v-a ajunge”

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române::

ANALFABÉT, -Ă, analfabeți, -te, s. m. și f., adj. (Persoană) care nu știe să scrie și să citească; neștiutor de carte. ♦ Fig. Ignorant; incult. – Din fr. analphabète.
AGRAMÁT, -Ă, agramați, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care face greșeli elementare de limbă; p. ext. ignorant, incult. 2. Adj. Care conține greșeli elementare de gramatică și de ortografie.

Așadar, nu îl considerăm analfabet, dar îl încadrăm FĂRĂ ABSOLUT NICIO EZITARE la AGRAMAȚI. Chiar la mari agramați. Și la traseiști, desigur, după ce s-a format și s-a lansat puternic la PSD (inclusiv ca primar de Iași), trecând apoi în forță la PNL, după cum bătea vântul momentului. (Ca să nu mai vorbim că același ”Talentat domn Chirică” a mai avut de-a face și cu DNA-ul, și nu o dată, inclusiv pentru acuzații de corupție, dar să revenim la subiect!)

Primarul Iașiului, Mihai Chirica (FOTO, în dreapta, alături de Liviu Dragnea, pe vremea când Chirică era mândru membru PSD), a postat luni pe pagina sa de Facebook un text cu uriașe greșeli gramaticale. Ulterior, edilul a corectat textul, fiind ironizat de internauți.

Într-o postare în care anunța că va pleca în Polonia să vadă tramvaie care vor ajunge în Iași, primarul a scris: „Eu voi pleca în Polonia la fabrica de tramvaie Pesa, pentru a vedea primul tramvai nou care v-a ajunge în Iași după aproape 50 de ani, o jumătate de secol”. „Două luni v-a dura omologarea tramvaiului”, a mai scris edilul.

Ortogramele de tipul ‘v-a / va’ sunt predate elevilor de clasa a II-a.

Ulterior, primarul a corectat textul, după ce a fost ironizat de internauți.

„Mult succes i-n vizita di-n Polanda!”, este unul din comentariile de la postarea cu greșeli. „E grea limba româna dom’primar?”, a scris alt internaut. „Pentru limba română apăsați tasta 1”, este alt comentariu ironic de pe pagina de Facebook a primarului.

Postarea inițială:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri