Caută
Close this search box.

Belarusul a interceptat un avion comercial internațional pentru a aresta un opozant

opozant

Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko.

Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă sau că ar fi existat un conflict între pasageri.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Aeronava a fost obligată să aterizeze la Minsk. Acolo, Roman Protasevici a fost dat jos din avion și arestat.

Tânărul, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal, pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko.

El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor. În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

El riscă acum pedeapsa cu moartea, potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania. Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukașenko a lansat o represiune violentă a protestelor de stradă din 2020, izbucnite în urma alegerilor prezidențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri