Caută
Close this search box.

Cazul Arthur. Vidul legislativ de care a profitat prinţul austriac

arthur

Autoritățile responsabile arată că legile în vigoare în România, privitoare la vânătoarea de urși, conțîn scăpări, care permit interpretări abuzive.

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu din România, a vorbit despre incidentul grav care a dus la uciderea unui urs de 17 ani, în pădurile din județul Covasna.

Potrivit acestuia, vânătorii au posibilitatea să împuște un alt animal decât cel prevăzut în derogarea emisă de autorități pentru exemplarele violente. În același timp, cei care abuzează de astfel de dispense nu pot fi trași de la răspundere.

„Este un vid legislativ și cumva ar trebui să îndreptăm lucrurile, pentru că posibilitatea impuşcării altui urs decât cel menționat în act, adică ursul care face paguba, există substanțial. Aș vrea să evităm astfel de situații critice pe viitor”, a declarat Octavian Berceanu, invitat la postul RFI.

Șeful Gărzii de Mediu spune că susține inițiativa membrilor asociației Agent Green, potrivit căreia recoltarea exemplarelor de urs trebuie să se facă în prezența unor reprezentanți ai mai multor instituții.

„Susțîn 100% că instituțiile care semnează derogarea pentru recoltarea unor astfel de exemplare și a exemplarelor din speciile strict protejate, cum ar fi ursul, recoltarea să se facă în prezența a cel puțîn două persoane delegate de la Garda de Mediu și de la Agenția pentru Protecția Mediului, cele două instituții care și semnează dosarul și actul de derogare, respectiv fișele care constituie actul de derogare semnat de minister”, a mai declarat Berceanu.

Berceanu mai spune și că România ar putea face demersuri pentru a stopa vânătoarea de trofee în viitor:

„Primul lucru este să faci monitorizarea speciei și a exemplarelor. Există în momentul de față tehnologie, care să spună foarte clar și să specifice caracteristicile fiecărui exemplar care face pagube, așa cum avem noi pe Facebook sau pe aplicații de telefon, care ne pot face recunoaștere facială, așa există și aplicații soft, care puse pe camere și pe imagini, pot să facă recunoașterea exemplarului, astfel încât să fie identificat cu precizie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri