Caută
Close this search box.

Ce nume de cod i-a dat Securitatea lui Ion Ţiriac

ion ţiriac

Din colaborator al Securitarii, Ion Ţiriac a ajuns să fie urmărit de organul statului: Securitatea. Asta i s-a întâmplat lui Ion Țiriac, în perioada comunismului.

Fost sportiv, Ion Țiriac obișnuia să călătorească des în afara granițelor țării, lucru ce a atras atenția Securității. În anul 1963, Țiriac a fost racolat sub numele de cod Titi Ionescu. El a colaborat 3 ani cu Securitatea, după care a devenit urmăritul „Tănase”.

„De fiecare dată a furnizat materiale fără importantă, deși avea posibilități (…). Dat fiind faptul că agentul << Titi Ionescu >>, în colaborarea sa cu organele noastre, a dat dovadă de rea-voință (…), propunem abandonarea agentului << Titi Ionescu >> și predarea dosarului personal la Serviciul C”, scria atunci ofițerul care îl recrutase pe Țiriac, într-o notă informativă, conform gsp.

Totul a fost făcut public în anul 2010, atunci când Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a confirmat că Țiriac a avut un angajament cu Securitatea, dar nu a făcut poliție politică.

Prințul Dimitrie Sturza a fost unul dintre oamenii urmăriți de Ion Țiriac. În anii 60, Sturza a fost cel mai bun jucător de tenis al Elveției.

„Țiriac mi-a spus că scria rapoarte despre mine, chiar de atunci. I se cerea să anunțe dacă eu sau cei din familia mea vorbeam de rău regimul comunist. Dar noi nu am făcut niciodată asta, am iubit mereu România. L-am înțeles pe Ion, dacă nu făcea acele rapoarte risca să nu mai poată ieși din țară, la turnee”.

Sub carcasa asta de urs supărat, Ion Țiriac este un om foarte fin, cu o inimă de aur și un mare, mare patriot. Merită tot respectul românilor”, a spus la un moment dat prințul Dimitrie Sturza.

Ion Țiriac a rupt orice legătură cu Securitatea și ușor, ușor s-a ridicat și a devenit primul român cu o avere ce a depășit un miliard de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri