Tratamentul ostil al Marii Britanii față de potențiali imigranți din UE îi traumatizează pe vizitatorii europeni, iar străinii din Marea Britanie se tem să-și mai cheme rudele în vizită, arată o analiză The Guardian.

Cea mai mică suspiciune că cineva ar putea intra în Marea Britanie pentru a lucra este adesea suficientă pentru ca un cetățean UE să fie reținut în centrele de detenție pentru imigranți până la o săptămână și apoi expulzat în țara de origine.

Europarlamentarul român Alin Mituța a declarat pentru BBC că știe despre cinci români care fuseseră reținuți. Ambasada Bulgariei a fost, de asemenea, informată că cetățeni bulgari au fost duși la centre de detenție.

Mituța a spus că reacția autoriăților britanice este disproporționată.

Ar trebui ținuți în aeroport și trimiși în țările lor de origine cât mai curând posibil. Plasarea lor în centre de detenție pentru câteva zile, fără acces la telefoane pentru a putea comunica cu familia lor, nu este ceva la care să ne așteptăm de la o țară cu care sperăm să avem o relație bună în viitor”, a spus el.

Plângerile rudelor și familiilor de europeni din Marea Britanie au rămas fără răspuns sau au fost ignorate de Ministerul britanic de Interne și de unii parlamentari, spun oamenii care s-au confruntat cu astfel de situații, potrivit Digi24.

Potrivit Politico, aproximativ 30 de cetățeni din state membre UE, printre care și români, au fost plasați în centre de detenție și apoi expulzați pentru că au intrat în Marea Britanie pentru a munci acolo, deși nu aveau nici permis de muncă și nici statut de reședință.

Un angajat italian al sistemului de sănătate din Marea Britanie a povestit despre situația traumatizantă prin care a trecut atunci când nepoata sa a sosit din Italia pentru o vizită, dar a ajuns într-un centru de detenție înconjurat de sârmă ghimpată.

Giuseppe Pichierri, care a lucrat pentru NHS timp de 15 ani, i-a povestit pentru The Guardian că a așteptat ore întregi pe aeroportul din Heathrow pe 17 aprilie, împreună cu fiica sa de patru ani, să sosească nepoata sa, Marta Lomartire, în vârstă de 24 de ani. Dar tânăra fusese oprită și interogată pe aeroport și s-a emis un ordin de expulzare pe numele ei, înainte de a fi închisă în centrul de detenție Colnbrook pentru o noapte.

Pichierri a aflat despre acest lucru în miez de noapte. A doua zi, deși era de gardă la spitalul Kingston, a mers la centrul de detenție pentru a-și vedea nepoata. Era speriată și supărată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here