China spune că va înființa o „linie de separare” pe vârful Everestului, pentru a preveni intrarea în contact a alpiniștilor chinezi cu cei din Nepal.

Inițiativa vine la mai puțin de o săptămână după ce autoritățile din tabăra de bază din Nepal au avertizat că au crescut îmbolnăvirile cu Covid-19, în rândul alpinistilor.

Everest se află la granița dintre China și Nepal, iar alpiniștii îl escaladează din ambele părți. Nu se știe, deocamdată, cum va putea China să aplice noile reguli pe munte.

Vârful Everestului este acoperit cu zăpadă, având spațiu doar pentru șase persoane care stau în picioare, iar în zilele aglomerate alpiniștii trebuie să facă rând pentru a avea acces la el, conform Digi24.

O echipă de ghizi tibetani este trimisă pe vârf pentru a stabili linia de demarcație, înainte ca un grup de alpiniști chinezi care se află deja pe drum să ajungă acolo.

Alpiniștilor din partea chineză li se va interzice să aibă vreun contact cu oricine care vine din Nepal. De asemenea, nu vor avea voie să atingă obiecte care au fost lăsate pe vârf, potrivit BBC.

Nu se știe nici dacă ghizii tibetani vor rămâne în zonă pentru a verifica respectarea restricțiilor. Coordonatorul Biroului pentru Sporturi din Tibet a declarat pentru presa de stat chineză că alpiniștii din partea de nord și de sud a muntelui intră în contact doar în vârf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here