Caută
Close this search box.

„Ciuperca neagră”, adică mucormicoza, face ravagii printre pacienții Covid din India

mucormicoza

Într-o țară devastată de pandemie, medicii indieni trebuie să facă față unei noi probleme de sănătate. Mucormicoza, o infecţie fungică rară, dar foarte agresivă, face ravagii în India printre pacienții convalescenţi sau recuperaţi după COVID-19, în mare parte persoane cu diabet.

Mucormicoza sau „ciuperca neagră” este o infecție foarte rară și este cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe sau legume în descompunere. „Este omniprezent și se găsește în sol, aer și chiar în nasul și mucusul persoanelor sănătoase”, explică chirurgul Akshay Nair, care recent a îndepărtat ochiul unei paciente de 25 de ani, pentru a opri extinderea ciupercii la creier, scrie BBC.

Steroizii reduc inflamația în plămâni în cazul pacienților cu Covid-19 și au rol în oprirea reacției imunitare ce atacă organele. În același timp însă, steroizii reduc imunitatea și cresc nivelul zahărului din sânge la pacienţii COVID-19 diabetici şi non-diabetici. Experții cred că această scădere a imunității duce la declanșarea cazurilor de mucormicoză.

Mucormicoza afectează sinusurile, creierul, plămânii și poate fi fatală pentru diabetici sau pacienții cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi pacienții cu cancer sau persoanele cu HIV / SIDA.

Medicii cred că mucormicoza, care are o rată de mortalitate de 50%, poate fi declanșată de tratamentul cu steroizi, folosit la pacienții cu Covid-19 în stare gravă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri