Caută
Close this search box.

Comisiile juridice ale Legislativului au respins raportul lui Renate Weber

renate weber

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins, marţi, raportul privind activitatea Avocatului Poporului pe anul 2020.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Mihai Badea, a fost cel care a propus respingerea acestui raport. Şedinţa celor două comisii a avut loc în absenţa parlamentarilor PSD şi AUR, care s-au retras de la lucrări.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a afirmat că anul 2020 a adus nişte provocări cu totul aparte tuturor instituţiilor din România.

„A trebuit să reorganizăm felul în care ne-am desfăşurat activitatea, a trebuit să renunţăm la audienţele pe care le dădeam din momentul în care pandemia s-a instalat şi starea de urgenţă a fost declarată şi apoi stările de alertă care au continuat.

A trebuit să reducem numărul de audienţe, a crescut însă în mod semnificativ numărul de petiţii pe care le-am primit la instituţie. (…) Şi numărul anchetelor pe care le-am făcut a fost mai mic, au fost făcute destule, dar au fost mai puţin numeroase.

Numărul sesizărilor din oficiu s-a dublat, numărul petiţiilor a crescut probabil cu vreo 30%, apelurile telefonice la fel. În 2020 am elaborat trei rapoarte speciale, am trimis Curţii Constituţionale 189 de puncte de vedere”, a spus aceasta.

Renate Weber a menţionat că monitorizarea de către Avocatul Poporului pentru prevenirea torturii în spitalele COVID a fost solicitată de Subcomitetul pentru prevenirea torturii din cadrul Naţiunilor Unite.

„Nu am declanşat un mecanism aparte. Mecanismul acesta naţional de prevenire este un departament, un domeniu în sine, aşa îl descrie legea, în instituţia noastră. Legea însăşi îl numeşte mecanism naţional de prevenire a torturii, se numeşte aşa pentru că toată legislaţia internaţională şi europeană la asta se referă, la prevenirea torturii, a tratamentelor rele şi degradante.

În raportul nostru pe 2020 (…) veţi găsi corespondenţa pe care Subcomitetul pentru prevenirea torturii din cadrul Naţiunilor Unite a avut-o cu Ambasada României şi care a transmis în felul acesta premierului român de la acea dată, Ludovic Orban, solicitarea expresă ca Avocatul Poporului să meargă şi să facă astfel de investigaţii.

Nu se putea merge efectiv, pentru că în spitalele COVID nu se putea intra. Nicio clipă instituţia noastră nu s-a adresat spitalelor acuzând de tortură sau lucruri de genul acesta. Dimpotrivă, am avut un lung chestionar care viza în egală măsură drepturile personalului sanitar de acolo, echipamentele de care dispuneau, starea lor fizică şi psihică şi în acelaşi timp era vorba şi de persoanele care erau carantinate sau erau internate.

Să nu uităm că, în România, o lungă perioadă de timp persoanele care erau infectate cu COVID dar asimptomatice au fost internate în spital. Cu excepţia a vreo patru spitale, am primit răspunsuri de la aproape 30 de spitale COVID şi suport COVID”, a precizat Weber.

Deputatul liberal Ioan Cupşa a declarat că Renate Weber a încălcat legea atunci când a iniţiat acea monitorizare în spitale.

„Nu este vorba despre o lipsă de comunicare sau o comunicare inadecvată din partea Avocatului Poporului, ci este încălcare gravă a legii la doamna Avocat al Poporului. Ne-aţi spus că un subcomitet v-a pus să faceţi ceva, iar dumneavoastră aţi încălcat legea pentru că un subcomitet v-a cerut acest lucru. E deosebit de grav. (…)

Tot ce aţi cerut pe această monitorizare a spitatelor referitoare la mecanismul naţional de prevenire a torturii are legătură cu desfăşurarea activităţii medicale în spitale, nu în unităţi de detenţie, deci aţi încălcat cu regularitate în ceea ce aţi făcut în acea perioadă de timp Protocolul din 2002, cel opţional, dar care completează Convenţia împotriva torturii. (…)

Deşi tortura este clar definită în Codul nostru penal, dumneavoastră aţi înţeles să încălcaţi toate aceste texte normative. (…) Niciuna dintre obligaţiile pe care le aveaţi nu le-aţi respectat. De exemplu, puteaţi să cereţi în instituţii publice, dar era vorba despre locuri de detenţie, ca în condiţiile legii să vă pună la dispoziţie anumite date, iar dumneavoastră aţi cerut spitalelor să vă pună la dispoziţie anumite date şi, pe bună dreptate, un consilier vă răspunde că nu vă poate pune la dispoziţie asemenea date care, potrivit legii, sunt confidenţiale”, a afirmat Cupşa.

Rapoartele privind activitatea Avocatului Poporului urmează să fie dezbătute şi supuse votului în plenul reunit al Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri