Caută
Close this search box.

Cum se chinuia Nadia Comăneci, când era gimnastă. „Fetele mâncau pastă de dinţi, de foame, şi voiau să bea apă din toaletă, de sete”

Nadia Comăneci a ajuns din nou subiect în presa americană. New York Post a publicat un amplu material, despre abuzurile la care soții Bela și Martha Karoly le supuneau pe sportive, în anii de glorie ai gimnasticii românești.

În articol, sunt publicate mărturii din cartea „Nadia și Securitatea”, a istoricului Stejărel Olaru, care se bazează pe fișiere vechi ale Securității, „forța de poliție secretă din epoca comunistă a României”, după cum o descriu americanii.

„Înfometarea gimnastelor a fost o practică obișnuită de către Karoly”, a scris Olaru, potrivit raportului.

„Fetele au mâncat pastă de dinți noaptea, înainte de a merge la culcare – așa le era de foame. În unele cazuri, au vorbit în secret despre apa potabilă din rezervorul toaletei, deoarece adesea nu li s-a permis să bea apă. Unii sportivi au devenit experți în furatul mâncării, pe care au ascuns-o în locuri pe care credeau că nimeni nu le va descoperi, precum tivul perdelei”, informează Ziare.com.

Nadia Comăneci a susținut, într-un interviu nepublicat, dar introdus în carte, că a fost plesnită și înfometată timp de până la trei zile consecutive. În același timp, se susține că Bela Karolyi a mâncat mese, inclusiv fripturi și cartofi prăjiți, în faţa sportivilor subalimentaţi.

Întrebată despre afirmațiile din carte, Comăneci a declarat pentru Times din Londra:

„Am fost la curent cu proiectul Olaru și cercetările sale privind dosarele și informatorii poliției secrete. I-am spus că întreaga mea amintire se află în cartea pe care am scris-o, numită <<Scrisori către un tânăr gimnast!>> Nimic mai mult de adăugat. Viața merge înainte.”

Agenția de știri AFP a luat legătura cu Bela Karolyi, cu privire la acuzații: „Prin fire, nu sunt niciodată mulțumit”, a răspuns Karolyi, potrivit Daily Mail. „Nu este niciodată suficient, niciodată. Gimnastele mele sunt cele mai bine pregătite din lume. Și câștigă. Asta este tot ce contează.”

Karolyi se confruntă cu procese în Statele Unite, în legătură cu forme de abuz și ignorarea faptelor, făcute de medicul echipei, Larry Nassar, care a abuzat sexual gimnaste. Nassar este un infractor sexual condamnat și un violator în serie, care execută o condamnare pe viață, pentru pornografie infantilă și abuzul a sute de femei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri