Caută
Close this search box.

David Saranga, ambasadorul Israelului în România: Hamas își ucide proprii cetățeni, în încercarea sa de a distruge Israelul

david saranga

„De Ziua Ierusalimului, în loc să celebreze, cetățenii israelieni căutau să se adăpostească din calea sutelor de rachete lansate de către gruparea teroristă Hamas din Fâșia Gaza”, scrie ambasadorul Israelului în România, David Saranga.

„Începând de luni după-amiază și până în prezent”, continuă acesta, „peste 1750 de rachete au fost lansate de către teroriștii palestinieni asupra orașelor și populației israeliene. Șapte israelieni au murit, Între care și un copil de șase ani. Sute de răniți se află în grija medicilor. În continuare, viețile a milioane de civili, evrei și arabi, sunt deopotrivă puse în pericol din cauza acestor atacuri teroriste”.

Hamas poartă întreaga responsabilitate pentru escaladarea violențelor, susţine reprezentantul statului evreu, explicând că „atacul lor este deliberat și, mai mult, amenință nu doar cetățenii israelieni, dar și pe cei din Fâșia Gaza. Cred că este foarte puțin cunoscut faptul că 30% dintre rachetele lansate din Gaza spre Israel cad tot în Gaza, producând victime și în rândul palestinienilor. Rapoarte recente indică faptul că acestea au ucis cel puțin 9 copii palestinieni”.

Mai departe, editorialul lui David Saranga, de pe Digi24:

„Aceste crime comise de Hamas nu sunt îndreptate doar împotriva Statului Israel, ci și împotriva propriei populații.

Ei aleg în mod intenționat să lanseze rachete din locuri populate, case, școli, moschei, îndemnând palestinienii să rămână în aceste locuri ale terorii pentru a deveni martiri.

Populația palestiniană pe care ei ar trebui să o protejeze este așadar folosită drept un scut uman. Hamas folosește astfel de tactici dezumanizante pentru a crește numărul de victime, știind că Israelul nu dorește să atace populația civilă. Cu fiecare operațiune, Israelul ia toate măsurile posibile pentru a nu provoca victime în rândul civililor.

Cu fiecare atac, Israelul anunță în prealabil populația palestiniană pentru a evacua în timp util. Nu cred că mai poate fi pus sub semnul vreunei comparații modul de acțiune al Israelului cu cel al grupării teroriste Hamas.

Lumea se întreabă care este scopul organizației Hamas. Documentul definitoriu al acesteia, Carta din 1988, este un document antisemit care susține uciderea evreilor pe baza religiei lor și distrugerea Israelului. Prosperitatea și siguranța palestinienilor au fost mereu umbrite de acest obiectiv terorist.

Încă din anul 2005, Israelul s-a retras din Gaza. În 2007, printr-o lovitură de stat militară, gruparea Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza, provocând moartea a sute de palestinieni. În toți acești ani, multe organizații internaționale le-au oferit sprijin financiar în valoare de miliarde de dolari în vederea dezvoltării Fâșiei Gaza.

În schimb, teroriștii Hamas au folosit acești bani pentru a cumpăra armament având ca unic scop anihilarea populației israeliene. Lipsa spitalelor, a școlilor, a unei infrastructuri moderne sunt consecința acestor acțiuni ale grupării teroriste.

Odată cu alegerile din acest an, Hamas a încercat să preia controlul și asupra Autorității Palestiniene, a Iudeii și Samariei. Alegerile la care participă o organizație teroristă nu sunt alegeri democratice. Hamas este recunoscută drept organizație teroristă de către mai multe țări și organizații internaționale, printre care Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, și nu trebuie să i se acorde nici măcar o fărâmă de legitimitate.

În urma recentelor provocări din partea palestinienilor, autoritățile israeliene au luat toate măsurile posibile pentru a evita escaladarea conflictului și pentru a asigura libertatea religioasă în Ierusalim.

Timp de decenii, pentru noi asigurarea dreptului oricărei comunități de a-și practica religia a fost și rămâne o valoare esențială. Chiar joia aceasta, 17,000 de musulmani au putut sărbători liberi sfârșitul Ramadanului pe Esplanada Mocheilor din Capitala israeliană.

Presupusa restricționare a accesului palestinienilor la locurile lor sfinte din Ierusalim a fost un fals pretext pe care Hamas l-a manipulat pentru a acționa violent împotriva evreilor.

Același pretext a fost folosit și în cazul litigiului cu privire la situația din cartierul Sheikh Jarrah, un proces pe care Curtea de Justiție israeliană a decis să-l amâne, tocmai pe fondul evitării unor astfel de escaladări.

Incitarea nechibzuită din ultimele săptămâni din partea grupării Hamas și a Autorității Palestiniene ne-au adus în această situație de conflict.

Hamas este singurul responsabil pentru intensificarea violențelor și pentru pierderile umane provocate.

Israelul are dreptul de a-și proteja populația și va lua toate măsurile necesare pentru a o face. Este un drept și o datorie pe care fiecare țară o are, iar Israelul va acționa ca atare.

Cerem comunității internaționale să condamne ferm atacurile teroriste ale palestinienilor împotriva populației israeliene, să recunoască dreptul Israelului de a-și proteja cetățenii și să lucreze cu Autoritatea Palestiniană pentru a opri de urgență violențele și incitările la ură.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri