Dezastru ecologic pe râul Bicaz. Toți peștii aflați în două păstrăvării din comună Tașcă au murit după ce o cantitate foarte mare de amoniac a fost deversată în apă luni seară de la o fabrică aflată în apropiere, potrivit Digi24.

În urmă analizelor efectuate de Garda de Mediu, s-a constatat că în apă se află o cantitate de amoniac mult peste normele admise. Substanța este folosită în procesul tehnologic de o fabrică de ciment din zonă.

Iftimie Petrariu, comisar-șef la Garda de Mediu Neamț a declarat că probabl s-a scăpat dintr-o cisternă o concentrație mare de amoniac: „La primele probe de astă noapte concentrația de amoniac la evacuarea din combinatul de ciment era de 1900 de ori mai mare. În amonte de evacuarea de la combinat parametrii erau normali. Părerea mea este că s-a scăpat dintr-un bazin sau o cisternă, amoniac într-o concentrație foarte mare„.

Polițiștii au deschis un dosar penal în acest caz, în timp ce Garda de Mediu Neamț va stabili ce sancțiuni vor fi aplicate. Fabrica riscă inclusiv suspendarea activității.

Marius Lupa, directorul fabricii de ciment din Tașcă: „Protejarea mediului este o prioritate și regretăm cele întâmplate, dar colaborăm cu autoritățile competente pentru a stabili circumstanțele acestui incident. Conducerea societății a înființat o comisie internă care să analizeze incidentul și vom lua toate măsurile ca un astfel de eveniment să nu se mai repete și vom depune toate eforturile pentru a remedia consecințele„.

Ca măsură imediată, comitetul județean pentru situații de urgență Neamț a decis că din Barajul Bicaz să fie deversată mai multă apă decât în mod obișnuit, pentru a grăbi disoluția substanței nocive.

79 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here