Caută
Close this search box.

DIICOT a sesizat Inspecţia Judiciară asupra procurorului care investighează jurnaliştii

diicot

Potrivit jurnaliștilor de la RISE Project, conducerea DIICOT a sesizat Inspecția Judiciară, pentru a verifica dacă procurorul Edi Oprea, care instrumentează dosarul jurnaliștilor de la Libertatea și Newsweek, se află în stare de incompatibilitate.

Reamintim că RISE Project a dezvăluit că procurorul Oprea – care instrumentează plângerea primarului Daniel Băluță împotriva jurnaliștilor de la Libertatea și Newsweek – este conectat prin partenera sa de viață la un om-cheie din aparatul lui Băluță.

Anchetatorul DIICOT se numește Ionuț Edi Oprea, iar partenera lui este avocata Simona Mihaela Oprea. Avocată în Baroul București, doamna Oprea i-a reprezentat într-un dosar instrumentat la DNA în 2019 pe Marian Goleac (fostul șef ADP 4, mâna dreaptă a edilului de la sectorul 4) și pe Antonio Goleac (șef în poliția locală a sectorului, fiul lui Marian).

RISE Project mai arată că Oprea nu a înștiințat conducerea unității sale de parchet despre potențialul conflict de interese generat de faptul că partenera sa de viață a fost avocata lui Marian Goleac într-un dosar DNA.

La capitolul incompatibilități, Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (303/2004) spune că magistrații sunt obligați să înștiințeze conducerea în cazul unor situații similare:

”Judecătorii și procurorii sunt obligați să se abțină de la orice activitate legată de actul de justiție în cazuri care presupun existența unui conflict între interesele lor și interesul public de înfăptuire a justiției sau de apărare a intereselor generale ale societății, cu excepția cazurilor în care conflictul de interese a fost adus la cunoștință, în scris, colegiului de conducere al instanței sau conducătorului parchetului și s-a considerat că existența conflictului de interese nu afectează îndeplinirea imparțială a atribuțiilor de serviciu.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri