Caută
Close this search box.

Exercițiile NATO se extind în Europa pe fondul escaladării rusești

nato

Constanța, România – La lumina gălbuie a unui reflector, un șir de bărbați în uniforme de camuflaj s-au strecurat de-a lungul zidului unui mic port românesc învăluit în întuneric de la Marea Neagră.

Brusc, au deschis focul asupra celor doi bărbați care păzeau un depozit în întuneric, cu ferestrele sparte. Trecând pe lângă paznicii căzuți, s-a auzit vocea unui american – printre amestecul de voci de bărbați care vorbeau o engleză cu accent – strigând la alți doi aflați într-o mașină:

„Ieșiți afară! Grăbiți-vă, grăbiți-vă.” Forțele speciale ale Marinei SUA, împreună cu forțele speciale române și spaniole, și-au croit repede și în liniște drum prin depozit, trăgând asupra luptătorilor inamici și, când au putut, au luat prizonieri.

Când operațiunea a fost finalizată, echipa de atacatori – a cărei muniție a fost alcătuită din proiectile din plastic și bile de vopsea – a fost informată de un instructor că a terminat traseul și trebuie să se întoarcă la start pentru a relua parcursul.

Forțele speciale de la Virginia Beach ale Marinei SUA se află în România, luna aceasta, ca parte a unui contingent de forțe speciale americane care participă la exercițiile militare Trojan Footprint în cinci țări din Europa de Est, care implică 600 de forțe NATO și non-NATO, inclusiv trupe din Ucraina și Georgia, ambele țări invadate de Rusia în ultimii ani, conform Digi24.

Antrenamentul se desfășoară în paralel cu exercițiile comune mult mai ample Defender-Europe 21 ale NATO din această lună, la care participă aproximativ 28.000 de forțe din 26 de țări.

Ambele seturi de exerciții de instruire militară, deși sunt planificate de mult, urmează unei serii de mișcări militare agresive rusești în Europa.

CNN a primit acces exclusiv pentru a vedea forțele speciale americane – forțele speciale ale Marinei americane și Beretele verzi (forțele speciale) ale armatei SUA – efectuând exerciții în România și în Macedonia de Nord, pe parcursul mai multor zile.

În centrul României, Beretele verzi au coborât rapid pe corzi, în rapel, din elicoptere, alături de soldații ucraineni și români, înainte de a-și deschide drumul spre o casă improvizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri