Caută
Close this search box.

Guvernul dă jos din pod guvernarea corporativă, la companiile de stat

guvernarea corporativă

Companiile de stat încep să fie curățate, înfrumusețate și pachete de acţiuni vor fi scoase la vânzare.

Executivul, prin Programul de convergență 2021-2024, vrea să îmbunătățească performanțele companiilor de stat, prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016, privind guvernanța corporativă, prin listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni, la companiile unde statul este acționar.

La acest capitol, intră în rol oferta publică primară, pentru vânzarea unui pachet de 10% acțiuni nou emise la SPEEH Hidroelectrica S.A., prin majorare de capital social. Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist financiar, numai această companie valorează 5,5 miliarde de euro.

Dar, pe lângă aceasta, care este perla coroanei, mai sunt și alte companii de stat, care sunt vizate de restructurări.

„Listarea Hidroelectrica este un pas mult așteptat de piață. Efectele benefice vor fi la nivelul lichidității bursei și, pe de altă parte, la nivelul vizibilității bursei. Aici vorbim de două aspecte, atât de vizibilitate în plan intern, cât și de vizibilitate în plan extern.

Există o serie de investitori care până acum nu au fost convinși de lichiditatea și de oferta din piața de capital românească. Ei bine, pentru aceștia, listarea Hidroelectrica poate să fie elementul hotărâtor, care înclină balanța în favoarea participării la piața română de capital. Acest lucru va veni cu efecte favorabile în lanț”, a declarat pentru Ziare.com strategul în consultanță financiară.

Potrivit lui, mai multă lichiditate pe piață și mai mult interes din partea unor investitori, fie rezidenți sau nerezidenți, va duce la un nivel de valoare mai bun, nu doar al acestor companii, ci și al pieței în general, ceea ce, la rândul său, fiind un nivel de valoare mai bun, va încuraja alte companii să se listeze.

„Din perspectiva statului trebuie să ne gândim dacă prețul este unul foarte bun și, dacă privim către bursă, care acum este la cote maxime, asemeni burselor internaționale, aș spune că este un moment care pare prielnic.

Aș spune că se echilibrează dorința piețelor de a vedea marfa nouă și de a observa o lichiditate în creștere cu nevoia statului de a obține un preț rezonabil. Deci timing-ul este unul rezonabil”, a mai afirmat Claudiu Cazacu.

Expertul spune că, la o companie mai mică, un pachet de 10% pentru listare ar fi fost probabil prea puțin, dar la o companie de talia Hidroelectrica aceasta este acceptabilă.

„Sigur, dorința investitorilor potențiali ar fi să existe cât mai multă ofertă, pentru a avea de unde să acumuleze și apoi, cu cât oferta este mai mare, cu atât prețul este mai mic. Dar, după părerea mea, este un pachet rezonabil cel de 10%.

În momentul de față, Hidroelectrica valorează undeva la 5,5 miliarde de euro. Hidroelectrica este o companie care, dacă ar fi scuturată de contractele păguboase, ar fi generatoare consistentă de profit și mai ales că prețurile la energie au fost unele în creștere, în ultima perioadă”, a constatat Claudiu Cazacu.

Executivul vizează atât accelerarea implementării reformelor structurale în sectorul companiilor de stat, cât și reorganizarea/restructurarea companiilor de stat din sectorul energetic.

În ceea ce privește reorganizarea/restructurarea unor companii de stat, se au în vedere următoarele măsuri:

– Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A continuă procesul de restructurare/reorganizare în vederea eficientizării activității și a restabilirii viabilității pe termen mediu și lung.
– Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. a intrat, începând cu dată de 14.11.2019, în procedura generală de insolvență, la cererea creditorilor societății.
– Compania Națională a Uraniului S.A. (CNU), conform Planul de reorganizare/lichidare a sectorului uranifer din România, are în vedere încetarea activității de exploatare a zăcământului de la Crucea Botoșana, transferul licenței de exploatare a zăcământului Tulghes Grintieș, județul Neamț, precum și transferul activelor de pe Platforma Feldioara din cadrul Companiei Naționale a Uraniului S.A. către Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. Ulterior, compania va intră în procedura de lichidare.

De asemenea, la Uzina Automecanică Moreni și la Societetaea Băița SA, care aparțîn de Ministerul Economie, au fost schimbați membrii din Consiliul de Administrație.

Mai mult, Ministerul Transporturilor are în plan, tăieri de salarii la trei aeroporturi care se află sub administrarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri