Profesorul Ioan Pop de Popa, medicul care a realizat prima operație pe cord deschis în România, considerat fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară a murit, vineri, anunță pagina de Facebook a fundației ce îi poartă numele.

Profesorul Radu Deac, personalitate marcantă a chirurgiei cardiovasculare contemporane, transmite un mesaj de condoleante.

La trecerea in eternitate a profesorului dr. Ioan Pop De Popa adresez familiei sale cele mai profunde condoleanțe. Fie ca Providența să ușureze trecerea spre veșnicie, iar amintirea sa să fie păstrată în inimile celor care l-au cunoscut și apreciat”, este mesajul transmis de către prof.dr. Radu Deac.

Profesorul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit în Vinerea Mare, lăsând în urma sa o lume cu siguranță mai sănătoasă, mai îndreptată către inventică și inovație în beneficiul oamenilor și, nu în ultimul rând, o lume cu o inimă mai bună„, au anunțat sâmbătă reprezentanții Fundaței „Ioan Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare.

Profesorul Ioan Pop de Popa

Născut în 1927 la Oradea, profesorul Ioan Pop de Popa a marcat medicina românească și mondială. A realizat, în aprilie 1973, prima operație pe cord deschis din România, fiind considerat fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi din țară.

O minte sclipitoare, profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenții, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit (valvele de porc mistreț, arterele artificiale, preocuparea timpurie pentru genetica medicală)”, spune Fundația „Ioan Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare.

Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în anii ‘70, Centrul Național de Boli Cardiovasculare Fundeni, punând apoi bazele unei rețele naționale de centre de chirurgie cardiovasculară, în orașele universitare.

General maior cu două stele al Armatei Române, profesorul Ioan Pop de Popa a scris istorie nu doar în medicina, dar și în societatea românească. Mereu cu gândul la binele oamenilor, Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în urmă cu 30 de ani, Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC).
Inima mare a Domnului Profesor va continua să bată prin fiecare dintre noi, cei care am avut șansa de a-i fi aproape, de ne lăsa atinși de harul, blândețea, viziunea, umanitatea și spiritul său”, se mai scrie în postarea citată.

187 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here