Caută
Close this search box.

ÎPS Teodosie a fost reclamat la CNCD pentru declaraţia referitoare la femeie. Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie a început să aibă probleme cu instituţiile statului, după declaraţiile sale controversate privind femeia şi rolul ei biblic.

Teodosie, Arhiepiscopul Constanţei, a fost reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Asociaţia Vedem Just a judecătorului clujean Cristi Danileţ a sesizat Consiliul, în legătură cu afirmaţiile înaltului prelat despre femei, informează Ştirile TVR.

Reprezentanţii societăţii civile consideră că declaraţiile sunt discriminatorii şi aduc atingere demnităţii umane a femeilor.

„Aceasta e condiția femeii. Nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă. De aia naște în dureri”.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a făcut aceste afirmații la un post de radio local. A încercat să explice de ce femeile nu pot fi preoți în ortodoxie.

Asociația Vedem Just consideră însă că afirmațiile Arhiepiscopului de la Constanța sunt discriminatorii, aduc atingere demnității umane a femeilor și încurajează violența domestică. Așa că asociația a sesizat Consiliul pentru combaterea discriminării.

Afirmațiile lui Teodosie au fost taxate indirect şi în Biserică. Arhiepiscopul Calinic al Argeșului consideră că femeia este un înger. Şi le-a dedicat predica de vineri, când a fost Izvorul Tămăduirii.

După sesizarea Consiliului, pe internet a fost postat un fragment dintr-o predică în care Înalt Prea Sfințitul Teodosie laudă femeile.

„Afirmațiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei”, se arată într-un comunicat transmis Digi24, de Arhiepiscopia Tomisului.

„Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just, cu privire la declarațiile IPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmațiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei”, scrie în comunicat.

Potrivit acestuia, IPS Teodosie doar a explicat care este poziția teologică a Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la imposibilitatea hirotoniei femeii, „explicație din care presa a decupat afirmații interpretate în mod eronat ca fiind discriminatorii la adresa femeii”.

„1. În cartea Facerea, cap. 3, se relatează căderea strămoșilor Adam și Eva în păcat, textul descriind cum șarpele a amăgit inițial pe Eva, spre a o determina să încalce porunca divină de a nu mânca dintr-un anumit pom al grădinii Raiului.

2. Prima Epistolă către Timotei a sf. Ap. Pavel, cap. 2, v,14 spune: <Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.> Aceasta este o constatare a Sf. Pavel și nu o acuză la adresa femeii, cum ar părea la prima vedere. Astfel, Sf. Pavel expune învățătura teologică ortodoxă care nu permite hirotonia femeii”, se mai arată în document.

Conform acestuia, IPS Teodosie nu a făcut decât să repete învățătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române.

„Noi, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului, sperăm că CNCD nu va realiza o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România, și anume sancționarea textului Bibliei și a teologiei Bisericii Ortodoxe Române”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri