Caută
Close this search box.

Israel-Gaza: Ploaie de rachete deasupra Israelului. 3 orașe atacate cu peste 100 de rachete Hamas

O ploaie de rachete s-a revărsat joi seara asupra Israelului. De asemenea, tot joi, trei rachete au fost lansate din Liban în Marea Mediterană, în largul coastelor din nordul Israelului, au anunțat pe Twitter Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

Ministrul israelian al apărării a avertizat că Israelul are „multe, multe alte ținte” și că nu are o limită de timp pentru operațiunile sale militare, în timp ce armata israeliană și militanții palestinieni din Gaza continuă să schimbe lovituri aeriene mortale și bombardamente cu rachete.

Revolte și ciocniri violente între cetățeni arabi și evrei au cuprins, de asemenea, mai multe orașe israeliene miercuri, ceea ce l-a determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să avertizeze împotriva „linșajului” de către oricare dintre comunități.

Imagini de la graniță din această seară arată artileria israeliană care bombardează Gaza, un camion care transportă artilerie și urmele rachetelor lansate de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului împotriva rachetelor lansate din Gaza.

Foto: EPA

Anterior, s-a raportat că Israelul a mutat trupe importante la granița cu Gaza.

Foto: EPA

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat pentru agenția de presă AFP că trupele „sunt pregătite și continuă să se pregătească pentru diverse scenarii”. El descrie o ofensivă terestră ca fiind „un scenariu”.

Trei rachete au fost lansate din Liban în Marea Mediterană, în largul coastelor din nordul Israelului, au anunțat pe Twitter Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

FDI a precizat că acest lucru s-a întâmplat „cu puțin timp în urmă”, fără a oferi alte detalii.

Rachetele nu i-au pus în pericol pe israelieni, astfel că nu au fost activate sirene sau sisteme de apărare antiaeriană, relatează presa israeliană.

Niciun grup nu a afirmat până acum că s-ar afla în spatele tirului de rachete.

Există mai multe grupuri militante care operează în Liban. Printre acestea se numără mișcarea Hezbollah, care a purtat un război de o lună cu Israelul în 2006.

Hamas a difuzat imagini cu un nou tip de rachetă care ar fi fost lansată în sudul Israelului

Aripa militară a Hamas, Brigăzile Izz al-Din al-Qassam, a difuzat imagini cu un nou tip de rachetă care ar fi fost lansată în sudul Israelului în cursul zilei de astăzi, potrivit BBC.

Foto: BBC

Un purtător de cuvânt a afirmat că racheta „Ayyash 250” are o rază de acțiune de 250 km și a fost lansată spre aeroportul Ramon din apropierea orașului Eilat de la Marea Roșie.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent, dar Times of Israel relatează că o rachetă lansată din Gaza a parcurs 250 km pe teritoriul israelian și a aterizat în regiunea Hevel Eilot, la nord de Eilat.

Ziarul afirmă că ar putea fi cel mai lung proiectil cu rază de acțiune pe care Hamas l-a lansat vreodată în Israel.

SUA se opun unei reuniuni de urgenţă, vineri, a Consiliului de Securitate

Statele Unite s-au opus organizării, vineri, a unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la noul focar de violenţe între israelieni şi palestinieni, au indicat surse diplomatice, relatează AFP.

„Mâine nu va avea loc o reuniune a Consiliului de Securitate”, a declarat joi un purtător de cuvânt chinez, a cărui ţară prezidează în prezent această instanţă.

”Statele Unite nu sunt de acord cu o reuniune, mâine, prin videoconferinţă”, a exlicat un diplomat. Potrivit unei alte surse diplomatice, Washingtonul nu ar dori ca o astfel de reuniune să aibă loc până marţi.

Organizarea acestor reuniuni prin videoconferinţă necesită un consens între cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate. Americanii susţin poziţia aliatului lor israelian care refuză o implicare a ONU, notează AFP.

Noul focar de violenţe s-a soldat de luni cu moartea a 83 de palestinieni, inclusiv 17 copii în Fâşia Gaza şi alte şapte persoane, între care un copil şi un soldat în Israel, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri