Președintele american Joe Biden sprijină eforturile NATO de a-și spori capacitatea de apărare și descurajare și consideră că este important ca aliații să-și intensifice capacitatea de a contracara acțiunile dăunătoare, de natură politică și economică, ale competitorilor lor strategici.

Este mesajul pe care șeful Casei Albe l-a transmis participanților la Summitul B9, găzduit de București, cărora li s-a adresat prin videoconferință.

Un comunicat publicat de Casa Albă anunță că președintele Biden le-a vorbit aliaților de pe flancul estic al NATO, care s-au reunit într-un summit virtual, găzduit la București, de președinții Klaus Iohannis și Andrzej Duda.

Joe Biden le-a vorbit omologilor săi despre pandemie, schimbare climatică, securitate enegetică și revenire economică, toate acestea constituind provocări ale prezentului.

Însă președintele american a ținut să-și asigure aliații că vrea să refacă legăturile transatlantice șubrezite în perioada predecesorului său, Donald Trump, și și-a expus punctul de vedere în privința a ce trebuie să facă NATO pentru a contracara amenințările viitoare.

Comunicatul Casei Albe

„Președintele Biden a subliniat angajamentul său de a reconstrui alianțele și de a întări relațiile transatlantice. Și-a exprimat dorința de a coopera mai strâns cu cei nouă aliați ai noștri din Europa Centrală și din regiunea baltică și de la Marea Neagră, într-o serie de chestiuni ce reprezintă provocări ale prezentului, inclusiv securitatea sanitară globală, schimbarea climatică, securitatea enegetică și revenirea economică pe plan global”, se spune în comunicat.

„Președintele Biden și-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacității de apărare și descurajare a NATO, dar și importanța faptului ca aliații să-și sporească reziliența în fața acțiunilor economice și politice dăunătoare din partea competitorilor noștri strategici”, arată comunicatul.

„În plus, el a salutat ocazia de aborda cu aliații – precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat și el la reuniune – chestiunea eforturilor pe care trebuie să le facă Alianța ca să contracareze viitoare amenințări, o temă ce va fi discutată la summitul NATO din 14 iunie”, anunță Casa Albă.

Președintele Biden a subliniat, de asemenea, importanța întăririi unui mod de guvernare în concordanță cu principiile democratice și ale statului de drept – atât pe plan intern, în cadrul Alianței, dar și în întreaga lume, a informat Casa Albă, conform Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.