Caută
Close this search box.

”Lecția” lui Felix Alexa, premieră la Nottara

Spectacolul „Lecţia” de Eugene Ionesco, în regia lui Felix Alexa, prima premieră a anului la Teatrul Nottara, revine cu noi reprezentaţii pe 28 şi 29 mai, 12 şi 13 iunie, de la ora 18,00, la Sala George Constantin.

Din distribuţie fac parte Ioana Calotă (în rolul Elevei), Gabriel Răuţă (Profesorul) şi Catrinel Dumitrescu (Menajera).

Ioana Calotă și Catrinel Dumitrescu, foto: Victor Diaconu

Versiunea propusă de Felix Alexa urmăreşte raporturile interumane între cele trei personaje, care devin simboluri ale unei lumi din care dispar echilibrul, compasiunea, afecţiunea, cu valori răsturnate, în care limbajul însuşi şi-a pierdut sensul.

Am iubit dintotdeauna ‘Lecţia’ lui Eugene Ionesco, această piesă aproape perfectă, cu o construcţie şi o dezvoltare dramaturgică ce surprind la fiecare nouă lectură. Dar niciodată nu mi s-a părut mai actuală, mai percutantă, cinică, emoţionantă, dar şi neliniştitoare totodată, ca acum, repetând acest text în plină pandemie. Lumea cea nouă în care trăim, crizată şi răsturnată pe dos în multe privinţe, aflată nu numai în criză sanitară sau economică, dar şi într-una morală şi emoţională, a devenit, suprinzător, cel mai favorabil context pentru reinterpretarea celebrului text ionescian. Căci ‘Lecţia’ ne vorbeşte, până la urmă, despre o apocalipsă multiplă, a limbajului, a realităţii concrete, imediate, a relaţiilor umane şi a propriei identităţi. O apocalipsă senzuală, violentă şi plină de umor. Pentru mine, absurdul piesei vine din disfuncţionalitatea armonioasă, paradox valabil în cazul ‘Lecţiei’, a detaliilor realiste ce compun situaţiile şi personajele. Detalii duse la extrem, puse sub lupă, mărite până la deformare, care alcătuiesc cu precizie matematică, asemenea unui ritual, noua realitate a Profesorului, în care totul devine posibil„, a declarat Felix Alexa, potrivit unui comunicat de presă distribuit de Teatrul Nottara.

Gabriel Răuță și Ioana Calotă, în ”Lecția”, foto: Victor Diaconu

Biletele pot fi achiziţionate online pe www.nottara.ro sau de la agenţia teatrului.

Eugène Ionesco a scris Lecția în iunie 1950, iar prima montare a piesei a avut premiera anul următor, în februarie, la Théâtre de Poche. În 1953, a fost reluată la Théâtre de la Huchette, împreună cu Cântăreaţa cheală, în regia lui Nicolas Bataille, spectacolele înregistrând un mare succes. Au urmat montări în Anglia, Statele Unite, Japonia. Astăzi, Lecţia este una dintre cele mai jucate piese ale lui Eugène Ionesco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri