Caută
Close this search box.

O balenă cenușie, s-a rătăcit în Mediterana și încearcă cu disperare să se întoarcă în Pacific. „Este doar piele și os”

O balenă cenuşie s-a rătăcit în Marea Mediterană, la mii de mile depărtare de habitatul său natural din Oceanul Pacific, și încearcă cu disperare să se întoarcă acasă. Biologii sunt îngrijoraţi că balena, botezată Waly, ar putea să moară, informează Reuters.

Balenele cenuşii migrează de obicei de-a lungul coastei de vest a SUA, însă biologii cred că odată cu încălzirea globală care deschide rute nordice, cetaceul s-a rătăcit şi a ajuns în Oceanul Atlantic.

Numită „Waly” de biologi, balena are circa doi ani şi opt metri lungime, însă pierderea sa rapidă în greutate este o sursă de îngrijorare pentru specialişti, deoarece animalul nu poate găsi în Mediterana nevertebratele care constituie sursa sa normală de hrană în adâncurile Pacificului.

„Suntem foarte îngrijoraţi pentru viitorul său, în condiţiile în care cantitatea sa de grăsime – combustibilul său pentru a călători – a scăzut foarte mult. Cetaceul este epuizat, doar piele şi os. Nu l-am văzut mâncând de când am început să-l monitorizăm”, a declarat Eric Hansen, şeful Agenţiei pentru biodiversitate din sudul Franţei, citat de Agerpres.

Waly a intrat în Marea Mediterană prin strâmtoarea Gibraltar şi a urmat coasta marocană înainte de a ajunge la ţărmurile italiene şi de aici la cele franceze, a precizat Hansen.

Deplasându-se circa 80 – 90 de kilometri pe zi, balena urmăreşte acum îndeaproape ţărmurile sudice ale Franţei şi se apropie de coasta spaniolă.

„Încearcă să intre în porturi, ca pentru a găsi o cale de ieşire. Strategia sa ar trebui să funcţioneze şi sperăm să se poată întoarce în Gibraltar în aproximativ o săptămână”, a adăugat Hansen.

Cu câteva zile în urmă, Wally s-a prins într-o plasă de pescuit în largul regiunii Camargue, dar a reuşit să se elibereze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri