Caută
Close this search box.

Presa rusă atacă aşa-zisa românizare a Republicii Moldova

românizare

Un articol despre influenţa României în Republica Moldova a fost publicat în presa rusă. Materialul face referire la românizarea Republicii Moldova și acuză acest proces, împreună cu unionismul, ca principal factor al sângerosului război din Transnistria, din 1992.

Publicația rusă Vzglyad, cunoscută pentru poziția sa și materialele sale pro-Kremlin, pleacă de la analiza celor spuse de președintele Maia Sandu, cu privire la intenția de a modifica Constituția și a reveni la limba română.

Publicația rusă susține că politizarea limbii române de către președintele Maia Sandu e un „pas important spre românizarea Moldovei”, lucru denunțat într-un interviu acordat jurnaliștilor ruși de Vlad Batrîncea, vicepreşedintele Parlamentului de la Chișinău, secretar executiv în Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon.

„Pentru unioniști, schimbarea limbii moldovenești în limba română ar fi un pas important către românizarea Moldovei”, precizează Batrîncea. Socialistul acuză președinția că încearcă această modificare în Parlament și nu printr-un referendum unde nu ar avea sorți de izbândă.

„Majoritatea cetățenilor noștri consideră că limba lor este cea moldovenească și se vor opune” limbii române, mai spune deputatul socialist.

În continuarea materialului, jurnaliștii ruși alimentează această teorie artificială despre limba moldovenească. „Limba vorbită de majoritatea populației din Republica Moldova este departe de limba română literară”, se arată în textul citat de Defense România.

Rușii spun că moldovenii au dezvoltat un fel de dialect alimentând astfel teoria limbii moldovenești. În ciuda acestei teorii, evidențele sunt greu de negat. Publicația afirmă doar că „limba română și limba literară modernă moldovenească e de fapt una și aceeași”.

Jurnaliștii ruși spun că în Basarabia așa-zisa limbă moldovenească a preluat nenumărate slavisme prin care, insinuează aceștia, s-a modificat și desprins de limba română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri