Caută
Close this search box.

Prognoza meteo: Vremea va fi călduroasă, dar cu precipitații multe

Vremea devine instabilă, miercuri după-amiază, deși temperaturile se vor menține în normalul perioadei. În a doua parte a zilei, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate.

La noapte vor fi averse și descărcări electrice în zonele de deal și de munte și local în restul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor încadra între 14-16 grade pe litoral şi 25 de grade în vestul Olteniei.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele înalte de munte, precum și, local și temporar, în est și nord-vest.

Temperaturile minime se vor situa între, 4 grade în depresiunile din estul Transilvaniei, unde se va produce bruma şi 11 grade în Dealurile de Vest.

Miercuri dimineață, termometrele au coborât la Miercurea Ciuc până la 3 grade Celsius.

În următoarele zile temperaturile vor mai urca ușor și vor putea ajunge din nou la 27 de grade, dar ploile rămân în prognoze.

Luna mai este cea mai călduroasă, dar şi cea mai instabilă lună a primăverii, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zile reci şi ploioase, în timp ce ploile vor avea adesea caracter torenţial, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Aceste modificări bruşte ale vremii se produc din cauza poziţiei centrilor barici de pe continentul european, ţara noastră fiind influenţată fie de cicloni mediteraneeni sau de dorsala anticiclonului azoric, fie de maximul barometric est-european sau, mai rar, chiar de anticiclonul nord-african„, se menţionează în caracterizarea climatică a lunii mai, publicată de ANM.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961 – 2020 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală(1961 – 2020) are valori mai mari de 18 grade Celsius în extremitatea sud-vestică a Olteniei. Valori medii lunare între 16 şi 18 grade Celsius sunt caracteristice zonelor de câmpie (Câmpia de Vest, Câmpia Română, Câmpia Moldovei) şi luncă, zonelor joase din Dobrogea şi a celor din Delta Dunării.

Valori medii între 12 şi 16 grade Celsius se întâlnesc în Dealurile Vestice, în Maramureş, Bucovina, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Subcarpaţii Olteniei şi Munteniei, dar şi în zonele subcarpatice ale Moldovei şi în Podişul Central Moldovenesc. În zona montană, dar şi în depresiuni intramontane, valorile temperaturii medii se situează între 6 şi 12 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură sunt între 2 şi 6 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 de metri altitudine) se înregistrează, în medie, temperaturi sub 2 grade Celsius„, arată specialiştii ANM.

Temperatura maximă absolută a lunii mai în România este 40,8 grade Celsius, înregistrată la Mărculeşti (judeţul Călăraşi), în 27 mai 1950. În aceeaşi zi a fost înregistrată maxima absolută şi la Bucureşti Filaret (36,6 grade Celsius). În perioada 25-28 mai 1950, mai ales în jumătatea de sud a României, în Transilvania, în centrul şi sudul Moldovei, temperatura maximă absolută a depăşit 32 de grade Celsius la peste 35 de staţii meteorologice.

La Bucureşti, maxima absolută a lunii mai este de 36,9 grade Celsius, aceasta fiind consemnată la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, în 13 mai 1958.

Meteorologii precizează că au existat ani în care s-au înregistrat valori mari ale temperaturii maxime absolute în luna mai, majoritatea peste 30 de grade Celsius, respectiv în 2006, 1996, 1969, 1958 şi 1950. Printre anii cu cele mai calde luni mai (temperatura medie lunară peste 16 grade Celsius) se află: 2003, 2018, 1996, 1968, 2007, etc.

În ceea ce priveşte temperatura minimă absolută a lunii mai, în România, aceasta este de minus 16 grade Celsius şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 14 şi 15 mai 1940.

Temperaturi minime foarte scăzute, în luna mai, s-au mai înregistrat şi în anii: 2007, 1995, 1988, 1976, 1965, 1952.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri