Caută
Close this search box.

Renate Weber a contestat la CCR OUG de eliminare a fișei postului la microîntreprinderi

Renate Weber

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență care a modificat Codul muncii, astfel că a fost eliminată fișa postului pentru microîntreprinderi.

Avocatul Poporului precizează că, prin această modificare, relaţia de muncă este lipsită de orice predictibilitate, angajaţii aflându-se la dispoziţia angajatorului, care va putea oricând să impună sarcini, care să exceadă muncii la care lucrătorul a dorit să se angajeze, iar pe de altă parte va conduce la imposibilitatea ca angajaţii microîntreprinderilor să probeze îndeplinirea atribuţiilor.

„Dispoziţiile pct. 1 din articolul unic al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2021 modifică art. 17 alin. 4 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, în sensul că elimină obligaţia de informare în scris a angajaţilor microîntreprinderilor cu privire la atribuţiile postului, prin întocmirea fişei postului, care reprezintă însuşi obiectul contractului individual de muncă (…), relaţia de muncă este lipsită de orice predictibilitate, angajaţii aflându-se la dispoziţia angajatorului, care va putea oricând să impună sarcini care să exceadă muncii la care lucrătorul a dorit să se angajeze. (…) Mai mult, stabilirea atribuţiilor postului exclusiv verbal conduce la imposibilitatea ca angajaţii microîntreprinderilor să probeze îndeplinirea atribuţiilor”, se arată în excepţia de neconstituţionalitate, potrivit Agerpres.

De asemenea, Avocatul Poporului consideră că OUG nr. 37/2021 încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii. „Dispoziţiile pct. 1 din articolul unic al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2021 creează un tratament discriminatoriu între salariaţii unei microîntreprinderi care nu sunt îndreptăţiţi să li se comunice, în scris, fişa postului şi salariaţii unui angajator care nu are calitatea de microîntreprindere şi cărora li se comunică în scris fişa postului”, menţionează Avocatul Poporului.

Potrivit sursei citate, lipsa de armonizare a dispoziţiilor OUG nr. 37/2021 cu dreptul UE conduce la încălcarea prevederilor constituţionale ale articolelor 11, 20 şi 148 alineatul 2. De asemenea, Avocatul Poporului crede că OUG nr. 37/2021 încalcă articolul 115 alineat 6 din Constituţie prin nerespectarea dreptului la protecţia socială a muncii şi principiului egalităţii în drepturi.

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență la sfârșitul lunii aprilie, ca măsură pentru debirocratizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri