Caută
Close this search box.

România va construi pe sub Prut apeducte, pentru Republica Moldova

apeducte

România și Republica Moldova au semnat, joi, un acord la nivel guvernamental care vor permite construirea de către România a unor apeducte ce au rolul de a putea aproviziona cu apă potabilă mai multe raioane din vestul și centrul Republicii Moldova.

„Acordul are un caracter de noutate, oferind cadrul juridic necesar pentru ca o companie din România să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași din România în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova, între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România)”, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Chișinău.

Compania din România care va efectua aceste lucrări este compania Apavital S.A. din Iași, a comunicat pentru G4Media Ambasada României la Chișinău

Documentul a fost semnat de din partea Guvermului României de către ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, iar din partea Guvernului Republicii Moldova de către Ghenadie Iurco, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„România demonstrează, și prin acest proiect, seriozitate și consecvență în susținerea tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, se mai arată în comunicat.

Republica Moldova face parte din categoria țărilor cu insuficiență de apă și cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice.

Circa 80% din apa potabilă a Republicii Moldova provine din Nistru, fluviu afectat foarte puternic din punct de vedere ecologic. Mai mult, Ucraina intenționează să își sporească capacitățile energetice în zona barajului de la Naslavcea din nordul Republicii Moldova la granița cu Ucraina, fapt ce va înrăutăți și mai tare situația Nistrului și, evident, resursele de apă potabilă ale Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri