Drob de miel cu opt aditivi alimentari, la preţul de 20,83 lei. Şi cu coloranţi alimentari din nu vei putea să-ţi imaginezi ce. În plus, cu carne de oaie, în prapur de porc.

Asociația Pro Consumatori a realizat o analiză a mărcilor de drob de miel comercializate în reţeaua marilor magazine. Studiul face parte din Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor „Atenţie la etichetă!”. Experţii APC au identificat în marile magazine şase mărci de drob de miel.

Pe etichete nu se specifică niciunde că este vorba de un produs care are la bază resturilor unor insecte. Denumirile sub care apare sunt carmin (cel mai des folosit) coşenilă, carmine, acid carminic, E120 şi roşu natural 4. Produsul este conţinut la scară largă de produse alimentare uzuale: salam, parizer, cârnaţi, pateu, iaurt, îngheţată, suc şi multe altele, scrie Adevărul.

Analiza informaţiilor de pe eticheta unui produs a condus la următoarele concluzii, trase de APC:

  • în compoziţia preparatului, au fost identificate ingrediente nespecifice acestuia, cum ar fi făină de grâu, fibre şi proteine din soia, proteine de mazăre, proteină animală de porc, amidon, ulei de palmier, trifosfaţi, gumă de guar, gumă konjac, gumă xantan, monoglutamat de amoniu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, acid carminic, carbonaţi de sodiu, zaharuri (maltodextrină, dextroză).
  • cantitatea de organe de miel din compoziţia produsului variază între 60,4% şi 85% şi unul din două produse analizate conţine făină de grâu.
  • numărul maxim de aditivi alimentari, din compoziţia unui preparat, este 8.
  • valoarea energetică a produsului variază între 100 kcal şi 313 kcal.
  • cantitatea de proteine variază între 10,2 grame şi 22,1 grame.
  • cantitatea de sare variază între 1,07 grame şi 2,3 grame.
  • cantitatea de grăsimi variază între 2 grame şi 21 grame.

“Drobul de miel este un preparat alimentar nelipsit de pe masa de Paşte, foarte uşor de preparat, fapt pentru care recomand realizarea acestuia în casă. Din păcate, varianta industrială a acestui produs alimentar conţine o încărcătură chimică ridicată, care la unele mărci ajunge pâna la 8 aditivi alimentari, iar unele ingrediente din compoziţia acestui produs nu au nimic în comun cu reţeta tradiţională bazată pe organe de miel, prapur de miel, ouă, verdeţuri (ceapă verde, usturoi verde, mărar şi pătrunjel), ulei de floarea soarelui, piper şi sare.

Le recomand consumatorilor să nu se lase induşi în eroare de preţul mic şi ambalajul atrăgător al drobului de miel din magazine, să citească eticheta şi să cumpere numai acele mărci care respectă reţeta tradiţională”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

117 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here