Caută
Close this search box.

Romi prinşi la graniţa dintre Mexic şi SUA spun că au fugit din România, din cauza rasismului

romi

Zeci de persoane aparţinând comunităţii etnice rome din România figurează printre sutele de migranţi din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande cu pluta din Mexic în Texas, pentru a cere azil, relatează Reuters, via Agerpres.

Unii dintre cei care au trecut frontiera le-au explicat într-o engleză stricată poliţiştilor de frontieră americani care i-au prins în apropierea râului că sunt români.

Zeci astfel de persoane au trecut graniţa dintre Mexic şi SUA, în sudul Texasului, în ultimele săptămâni pentru a cere azil, evidenţiind originile îndepărtate ale unora dintre migranţii care au contribuit la faptul că arestările la graniţă din ultimele luni au atins un nivel record în ultimii 20 de ani.

Reporteri ai agenţiei de presă Reuters au fost în mai multe rânduri martori ai traversării fluviului Rio Grande de către grupuri de migranţi, pe plute, în luna mai. Migranţii cu care au discutat jurnaliştii de la Reuters au spus că au fugit din România din cauza rasismului şi că vor să ceară azil în SUA.

Romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa şi au o lungă istorie de excluziune socială şi discriminare, scrie agenţia de presă citată.

Pe parcursul a trei săptămâni, aproape 200 de români, în grupuri familiale extinse de 10-15 persoane, au traversat graniţa cu SUA, în diferite puncte, de-a lungul graniţei cu Texasul, potrivit unui fotoreporter Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri