Caută
Close this search box.

Rusia, în pragul falimentului. Reapar cartelele de alimente

rusia

În Rusia au apărut și mai pregnant semnele unei adânciri a crizei economice. Prețurile generale au crescut numai în aprilie 2021, cu 14,5%, iar inflația oficială a fost de 5,5%.

Camera de comerț și industrie din Rusia a propus să se introducă niște cartele speciale pentru produsele alimentare de bază, cu scopul de a limita scumpirea acestora. Autoritățile consideră că această măsură ar fi mai eficientă decât cea a plafonării sau înghețării prețurilor, potrivit IntelliNews.

Inflația din sectorul alimentar este în prezent cea mai mare din 2015 încoace, iar la unele articole de bază, cum ar fi legumele, zahărul sau hrișca, prețul s-a dublat.

Neoficial, guvernul a recomandat furnizorilor de alimente să nu crească prețurile până la sfârșitul lunii septembrie 2021. Această înghețare neoficială include carnea, peștele, untul, laptele, sarea, ceaiul, pâinea și cartofii.

Inflația raportată la păturile sărace a depășit-o de cinci ori pe cea oficială; 15% din populația țării din această categorie susține că indicatorul a atins 30%, față de cifra vehiculată de autoritățile de la Moscova, de 5,5%, în aprilie 2021.

În medie, Kremlinul spune că prețurile au crescut cu 14,5% în aprilie, potrivit Băncii Centrale a Rusiei. Pătura cea mai săracă din țară cuprinde 17,8 milioane de locuitori, adică 12,3% din total.

Prețurile imobiliarelor au atins un maximum istoric, de 3.025 de dolari pe metrul pătrat, dar rata creşterii a încetinit. De la începutul anului 2021, prețurile au crescut cu 8,25%, iar față de 2020 cu 20,2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri