Caută
Close this search box.

Teheranul anunţă un posibil schimb de prizonieri cu SUA, Wasingtonul dezminte

teheranul

Cetăţeanul iraniano-britanic Nazanin Zaghari-Ratcliffe va fi eliberat „după plata unei datorii militare”, pe care Regatul Unit o datorează Teheranului, a transmis postul public de televiziune din Iran, care citează o oficialitate iraniană.

Departamentul de Stat al SUA a dezminţit informaţiile privind un schimb de prizonieri cu Iranul, după ce Teheranul a confirmat o relatare a unui post de televiziune libanez, conform căruia un schimb de acest tip ar fi în pregătire, informează Agerpres.

Separat, postul iranian de televiziune a confirmat o relatare a canalului de televiziune libanez Al-Mayadeen, proiranian, care a transmis că Teheranul şi Washingtonul au căzut de acord în ceea ce priveşte un schimb de prizonieri şi deblocarea fondurilor iraniene din Statele Unite, informează Reuters.

„Eliberarea lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe în schimbul achitării de către Regatul Unit a datoriei sale în valoare de 400 de milioane de lire a fost totodată finalizată”, a adăugat oficialitatea citată.

Postul Al-Mayadeen a relatat duminică, citând surse iraniene neidentificate, că Iranul va elibera patru americani acuzaţi de spionaj în schimbul eliberării a patru iranieni deţinuţi în SUA şi a deblocării sumei de 7 miliarde de dolari din fondurile iraniene îngheţate.

Reuters precizează că nici Casa Albă şi nici Departamentul de Stat al SUA nu au făcut vreun comentariu.

Iranul susţine că circa 20 de miliarde de dolari din veniturile sale din ţiţei au fost îngheţate în ţări precum Coreea de Sud, Irak şi China, după sancţiunile impuse de SUA în 2018, când fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear internaţional cu Iranul.

Totuşi, separat, o oficialitate din MAE britanic a minimalizat speculaţiile despre o posibilă eliberare a activistei umanitare Nazanin Zaghari-Ratcliffe, cu dublă cetăţenie iraniană şi britanică, transmite Reuters.

Anterior, postul public de televiziune din Iran a citat o oficialitate iraniană care a declarat că Zaghari-Ratcliffe va fi eliberată „după achitarea de către Regatul Unit a datoriei sale militare în valoare de 400 de milioane de lire” faţă de Iran.

„Relatările privind un acord de schimb de prizonieri nu sunt adevărate. Aşa cum am mai spus, ridicăm întotdeauna problema americanilor deţinuţi sau dispăruţi în Iran. Nu ne vom opri până când nu vom putea sa-i reunim cu familiile lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Informaţia a fost dezminţită şi de şeful de personal al Casei Albe, Ron Klain. „Din nefericire, acea relatare nu este adevărată. Nu există nici un acord pentru eliberarea acelor patru americani”, a declarat Klain în emisiunea „Face the Nation”, de la postul CBS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri