Caută
Close this search box.

Theodor Paleologu: „Sfântul Sinod trebuie să se delimiteze de Teodosie!”

toader paleologu

Politologul Theodor Paleologu consideră că Sfântul Sinod ar fi trebuit să se delimiteze de anumite afirmaţii făcute de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, în timpul pandemiei, precizând că Înaltul Ierarh a mai corectat apoi unele lucruri, dar că declaraţiile acestuia au fost destul de grave şi ar fi trebuit clarificate.

Theodor Paleologu a fost întrebat ce rol ar trebui să aibă Biserica în campania de vaccinare.

“Nu cred că un episcop sau un mitropolit trebuie să se erijeze în medic, că nu e medic. Dacă unii au şi competenţe medicale….În primul rând trebuie să combată aberaţiile. E vorba de rolul de învăţători ai Ortodoxiei, ei trebuie să apere Ortodoxia de aceste derive delirante, derivele antiştiinţă, conspiraţioniste, acest apocaliptism delirant. În primul rând să apere ortodoxia. Deja este mare lucru”, a declarat Paleologu.

El a precizat că Sfântul Sinod ar fi trebuit să se delimiteze de anumite afirmaţii făcute de Arhiepiscopul Tomisului.

“Eu cred de pildă că Sinodul ar fi trebuit să se delimiteze de anumite afirmaţii făcute de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. Sigur că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie după aia a mai corectat unele lucruri.

Sunt afirmaţii destul de grave pe care le-a făcut, că le-a făcut la nervi, că s-a supărat, posibil. Eu voi căuta întotdeauna scuze când e vorba despre un ierarh. Dar a spus nişte lucruri care au rămas spuse şi ar fi trebuit clarificate în vreun fel.

Cred că în primul rând ierarhii noştri, preoţii, teologi, profesorii trebuie să apere ortodoxia, să apere ortodoxia de aceste derive pseude-ortodoxe”, a mai afirmat Paleologu.

El crede că la clerici există dorinţa de a menaja pe toată lumea, dar acest lucru nu este posibil.

“Există la clerici o anumită dorinţă de a menaja pe toată lumea. Dar nu poţi menaja la nesfârşit pe toată lumea, nu se poate. Cum spune şi Iisus, da da, nu nu. E simplu. Nu poţi defila cu aberaţiile lui Piperea sau Capsali sau mai ştiu eu cine şi, totodată, cu Teologie articulată.

Nu se poate. Lucrurile astea trebuie cumva clarificate şi mai există ceva, cred, la unii clerici, la unii ierarhi, ideea că da, or fi ăştia tâmpiţi, apucaţi, troglodiţi, dar putem conta pe ei. Sunt tâmpiţii noştri.

Oricând vor fi alături de noi cu steagul în frunte. Ori cred că fac mai mult rău decât bine. Este un pericol foarte mare după părerea mea. Sunt oameni care în mod regulat, sistematic, oferă nuiele cu care să fie bătută Biserica”, a explicat Paleologu.

El a precizat că în interiorul Bisericii există un pseudo-ortodoxism care nu are legătură cu Ortodoxia.

“Pandemia evident a avut un impact asupra bisericii şi a făcut foarte vizibil ceea ce eu ştiam deja, şi anume că există în interiorul bisericii un pseudo-ortodoxism, care nu are legătură cu ortodoxia.

O mentaliate de cetate asediată, o formă de paranoia, care însă nu au legătură cu ortodoxia, e pseudo-ortodoxie”, a mai afirmat Paleologu.

Arhiepiscopul Tomisului a refuzat în repetate rânduri, în mod deschis, să respecte restricţiile destinate prevenirii răspândirii COVID-19, chemând oamenii la biserică deşi aglomerările mari de persoane erau interzise, insistând pentru împărtăşirea cu aceeaşi linguriţă în plină pandemie, argumentele sale fiind că nu împărtăşania infectează ci gura păcătosului sau că împărtăşania este mai puternică decât orice vaccin.

Recent, a declarat că nu se vaccinează, pentru că are alergii, dar a şi afirmat că vaccinul este făcut în primă şi că nu este obligatoriu.

„Am alergii şi nu mă vaccinez. Nu am de ce, că nu mă îmbolnăvesc. (…) Vaccinul nu este obligatoriu. Chiar l-am auzit pe domnul preşedinte şi ieri. Nu este obligatoriu şi mai ales este un vaccin care e făcut în pripă.

De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi. Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”, a declarat ÎPS Teodosie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri