Rechizitoriul DNA, în dosarul privind modul în care Liviu Dragnea a ajuns să facă o poză cu președintele SUA, Donald Trump, în anul 2017, dezvăluie cum voia fostul președinte PSD să dea contracte de tehnică militară, de 14 miliarde de euro, doar pentru a-și îmbunătăți imaginea.

Pentru a obține o întrevedere cu președintele Donald Trump, Liviu Dragnea era în stare să ofere posturi și să dea contracte de miliarde celor care l-au ajutat, conform rechizitoriului DNA.

În spatele discursului public naționalist și suveranist, în care vorbea despre demnitatea și mândria poporului român, care nu este sclavul nimănui, Dragnea era disperat de fapt după o întâlnire cu Donald Trump, iar pentru aceasta era dispus să facă orice.

Dragnea a făcut uz de influența sa pe lângă premierul Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MAPN și MAI și Ministerul Economiei pentru ca o companie controlată de Elliott Broidy, unul dintre vicepreședinții Comitetului de inaugurare al președintelui SUA, Donald Trump, să obțină contracte cu Armata României pentru ”sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR” și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT) pentru MAPN și MAI.

Valoarea acestor contracte ar fi fost de 3,5 miliarde de euro pe an, timp de patru ani. Legătura cu Elliott Broidy a fost făcută prin intermediul omului de afaceri Cristi Burci.

DNA l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea pentru trafic de influență legat de vizita din ianuarie 2017 la Washington, cu ocazia inaugurării președintelui Donald Trump. Alături de el au mai fost trimiși în judecată Gheorghe Dimitrescu, consulul general al României la Bonn, fost consilier al lui Florin Iordache, omul de afaceri Cristi Burci, fiul său Carlo Burci și omul de afaceri Dan Valentin Belcea.

„Pentru Dimitrescu Gheorghe posibilitate de a se implica și a avea un rol important în organizarea unei vizite la cel mai înalt nivel în SUA pentru Liviu Dragnea constituia o oportunitate unică ce îi permitea să intre în grațiile acestuia, situație ce i-ar fi garantat și deschis calea obținerii unui post important în diplomația română, lucru pe care Dimitrescu Gheorghe și-l dorea cu tărie (…) Dimitrescu Gheorghe nu a precupețit nici un efort, mai mult, a fost dispus să procure și să plătească inclusiv suma de 45.000 euro destinată societății de lobby”, se arată în rechizitoriul DNA.

Elliot Broidy i-a promis și președintelui Republicii Congo, Denis Sassou Nguesso o întrevedere cu Donal Trump, la reședința acestuia din Mar-a-Lago, Florida, însă aceasta nu a avut loc. Președintele congolez a renunțat atunci și la invitația la ceremonia de inaugurare a lui Trump, fiind convins că nu se va realiza.

După cum se știe, valoarea unui bilet la ianugurarea președintelui SUA a fost de 250.000 de dolari. Astfel, Elliot Broidy i-ar fi vândut biletele lui Cristian Burci, iar acesta i le-a dat lui Liviu Dragnea.

După ce a primit invitația, Liviu Dragnea i-a transmis-o și martorului Sorin Grindeanu, conform rechizitoriului DNA, citat de Newsweek.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here