Caută
Close this search box.

UE vrea să se protejeze de investiţiile guvernelor străine

ue

Comisia Europeană a propus un nou regulament care are scopul de a împiedica eventualele distorsiuni din piețele europene cauzate de subvențiile străine, potrivit unui comunicat al executivului comunitar.

Proiectul trebuie aprobat de Parlamentul European și Consiliul UE înainte de a intra în vigoare.

Mai precis, Comisia propune să poată interveni direct dacă unele companii din afara UE fac achiziții, dezvoltă investiții greenfield sau participă la mari licitații și primesc în acest scop subvenții directe sau indirecte de la guvernele din afara UE.

China este menționată în mod repetat în nota de fundamentare a propunerii de regulament, alături de SUA, Rusia și Elveția, drept statul care acordă cele mai multe subvenții și garanții de stat pentru firmele care investesc în UE.

Practic, dacă propunerea Comisiei va fi aprobată în forma pusă în dezbatere, executivul european va putea interveni inclusiv în piața din România în cazul unor tranzacții majore sau a unor investiții realizate de companii din afara UE cu sprijinul guvernelor din statele lor.

Aceste subvenții pot îmbrăca diferite forme, potrivit propunerii de regulament: împrumuturi guvernamentale fără dobândă, garanții de stat, exceptare de la plata unor taxe, reduceri de impozite sau ajutor de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri