Caută
Close this search box.

Un poliţist şi-a majorat venitul cu un spor de 50% din salariu

spor

Un fost comisar-șef din IPJ Dolj a fost condamnat, la rejudecarea procesului în care a fost trimis în judecată, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă informatică, falsuri și abuz în serviciu.

Trimis în judecată de procurorii DNA pentru fals informatic în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată, fostul comisar-șef Leontin Peca, fost șef al Serviciului Financiar Contabil din cadrul IPJ Dolj, a fost condamnat în toamna anului 2020 la trei ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, care a dispus rejudecarea pe motiv că Tribunalul „a omis să se pronunțe asupra infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată”.

În 8 aprilie 2021, după rejudecare, Tribunalul a menținut pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare a lui Peca, sentința putând fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Craiova.

Fostul comisar-șef, între timp pensionat, a fost trimis în judecată de DNA în anul 2019, fiind acuzat că, din postura de șef al Serviciului Financiar Contabil al IPJ Dolj a falsificat statele de plata astfel încât să beneficieze de sporuri prin care salariul să îi fie majorat.

„Inculpatul în mod repetat, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, lunar, în perioadele februarie-decembrie 2012, ianuarie-iulie 2013, octombrie-noiembrie 2013 și ianuarie-februarie 2014, a introdus și șters, fără drept, în aplicația MAISAL deservită de Serviciul Financiar Contabilitate al I.P.J. Dolj, date informatice privind existența unor sporuri de 22% pentru auditarea de proiecte PHARE și respectiv de 50% pentru lucrări de excepție, de care în realitate nu beneficia, nefiind emise ordine administrative în acest sens de către Compartimentul Resurse Umane”, se arată în rechizitoriul DNA.

Concret, procurorii DNA l-au acuzat pe fostul comisar-șef că și-a atribuit din pix sporuri care nu i se cuveneau, cel mai mare fiind sporul pentru „lucrări de excepție”.

Potrivit legii, acest spor se acordă pentru personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil care execută lucrări de excepție sau misiuni speciale, apreciate că atare de către conducătorii acestora.

Legea definește lucrările de excepție că acele lucrări „care impun efectuarea unor activități cu un grad ridicat de răspundere sau specializare, care presupun o documentare complexă sau gestionarea unui volum mare de informații sau care contribuie la identificarea, obținerea sau creșterea veniturilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri