Caută
Close this search box.

VIDEO Președintele Poloniei, primit de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe omologul său polonez Andrzej Duda.

Cei doi vor avea convorbiri tête-à-tête, iar la ora 12.00 vor susține o conferință de presă. Vizita preşedintelui polonez, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, are loc în contextul Summitului Formatului București (B9) care reunește statele NATO de pe flancul estic.

La lucrările summitului care vor fi deschise la ora 16.00, va participa online și președintele SUA Joe Biden, dar și secretarul de stat american Antony Blinken.

Convorbirile tête-à-tête vor fi urmate de convorbiri oficiale, iar la ora 12.00 cei doi vor susține o conferință de presă, în salonul ambasadorilor de la Palatul Cotroceni. La ora 16.00 va avea loc Summitul Formatului București.

În cursul serii, la ora 18.15, cei doi șefi de stat vor susține o nouă declarație de presă.

Vizita președintelui polonez va continua și marți, pe agendă figurând participarea, alături de președintele Klaus Iohannis, la exercițiul militar multinațional „Justice Sword 21”, eveniment care va avea loc în județul Galați.

Vizita oficială a președintelui polonez are loc și cu prilejul aniversării a 100 de ani de la încheierea Convenţiei de Alianţă Defensivă între Regatul României şi Republica Polonă, semnată la 3 martie 1921, moment simbolic al relaţiei bilaterale.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile dintre cei doi oficiali se vor concentra pe modalităţile de dezvoltare şi aprofundare ale Parteneriatului Strategic bilateral, urmând a fi examinată, în acest scop, cooperarea în plan securitar, în cel regional, precum şi în plan internaţional.

Parteneriatul Strategic, instituit în octombrie 2009 şi reînnoit în martie 2015, la nivel de şef de stat, oferă un cadru cuprinzător de cooperare, încurajând o dezvoltare susţinută a relaţiilor româno-polone în ultimii ani„, arată Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată subliniază că o atenţie sporită va fi acordată dimensiunii de securitate, care a crescut substanţial în relevanţă în ultimii ani, dialogul pe această temă generând beneficii reciproce pentru ambele ţări, pentru regiunea noastră şi pentru Alianţa Nord-Atlantică.

În acest context, urmează să fie trecute în revistă rezultatele semnificative ale cooperării în domeniul apărării în relaţia bilaterală, în cadrul Formatului Bucureşti (B9), în pregătirea Summitului B9 care va avea loc la Bucureşti luni, precum şi în cadrul NATO, în perspectiva Summitului aliat din luna iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri