Caută
Close this search box.

Absenteism şi revenirie a partidelor tradiţionale, în alegerile regionale din Franţa

alegerile regionale

Adunarea Națională, partidul de extremă-dreaptă al Marinei Le Pen din Franța, nu a reușit să câștige în nici o regiune, în al doilea tur al alegerilor regionale, conform estimărilor preliminare prezentate de presa franceză, citate de Euronews, via Digi24.

Nici partidul lui Emmanuel Macron nu a înregistrat rezultate prea bune. Apatia a fost caracteristica principală a alegerilor, fiind înregistrată o prezență extrem de slabă – doar 34,5% dintre francezi s-au prezentat la urne.

Al doilea al tur al alegerilor regionale a reprezentat un test extrem de important pentru Marine Le Pen, care a sperat că va putea câștiga măcar o regiune, după un prim tur cu un rezultat slab.

Estimările arată că prezența în al doilea tur este de 34,5%, conform presei franceze. Prezența se menține astfel aproape la fel de scăzută ca în primul tur, când 33% dintre francezi s-au prezentat la urne.

Politicieni și experți din Franța susțin că prezența extrem de redusă arată amplitudinea crizei democratice din Franța – mulți francezi nu mai văd nici un motiv să se prezinte la vot.

Partidele tradiționale și-au menținut, însă, scorurile în mai multe regiuni, în timp ce partidul centrist al președintelui Emmanuel Macron, En Marche, și partidul de extremă-dreapta al Marinei Le Pen au înregistrat rezultate slabe.

În ciuda faptului că dezbaterea este diferită la aceste alegeri, mulți le-au văzut ca pe un preludiu la alegerile prezidențiale de anul viitor, cel mai probabil o nouă confruntare între Emmanuel Macron și Marine Le Pen.

Rezultatul slab al partidului lui Macron subliniază faptul că LREM nu a reușit să se impună la nivel local, și că rezultatele inițiale bune s-au datorat popularității lui Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri