Caută
Close this search box.

Adrian Severin, despre actuala guvernare din UK: „Nebunii care ne conduc trebuie opriţi”

adrian severin

Adrian Severin, fost ministru de Externe, publică o nouă analiză favorabilă Moscovei, care a fost preluată și promovată imediat de Sputnik, platforma de propagandă a Kremlinului.

Severin laudă Rusia, față de cum a acționat la aşa-zisa provocare a Marii Britanii, în apropierea Crimeii. O navă a flotei militare britanice a intrat zilele acestea, în apele teritoriale ale Crimeii, pe care Guvernul Majestății Sale o consideră ca făcând parte din teritoriul Ucrainei, nu al Rusiei.

„Flota și aviația rusă au reacționat energic și au pus pe fugă musafirul nepoftit. Nu știm ce armament avea acesta în dotare, dar la bord se aflau (oare de ce?) și jurnaliști ai BBC, care au filmat cum rușii trăgeau în britanici (de fapt erau focuri de avertisment) la ceea ce pare a fi izbucnirea unui alt ‘război al Crimeii’.

Să fi fost oare o încercare de a testa hotărârea Rusiei de a nu admite trecerea liniei roșii trasate în chestiunea Crimeii? Greu de crezut. Este știut deja că Rusia nu poate fi forțată să renunțe la Crimeea decât, cel mult, printr-un război adevărat, iar nu prin înțepături de țânțar. Și cine ar fi, oare, nebunul care să moară pentru Ucraina?

Orice ar fi fost, ce căutau acolo ziariștii? De obicei aceștia sunt invitați pentru a asista la un spectacol dinainte pus în scenă sau a coopera la o provocare.

Așadar despre asta este vorba. Este doar provocarea încercată de un stat rămas pe dinafara negocierilor cu Rusia, care vrea să fie băgat din nou în seamă de vechii aliați, dar nu are nimic de oferit, decât crize artificiale, de natură a strica negocierile celorlalți.

Sub conducerea unui prim ministru excentric, devastată de propria-i neputință în lupta cu pandemia Covid 19, umilită de europenii de pe continent, abandonată de SUA, Marea Britanie își zice probabil că dacă nu are jucării cu care să atragă Rusia într-un joc bilateral, cel puțîn să strice jocurile celorlalți, inventând un act de război în Marea Neagră, când, de fapt, problemele sale grave sunt acum în Marea Irlandei.

De asta dată încercarea a eșuat, iar ministerul britanic al apărării a putut nega apariția vreunui incident, profitând doar de ocazie că să reitereze dezacordul sau față de anexarea Crimeii. Ce s-ar fi întâmplat însă dacă din greșeală, un proiectil rus ar fi scufundat nava britanică?

Dacă evenimentul ar putea fi considerat a fi avut loc în apele teritoriale ruse, înseamnă că reacția militară a Rusiei a fost corectă, inițiativa imprudența a aparținut Marii Britanii iar NATO nu poate consideră luarea la țintă a navei britanice cu pricina că un atac împotriva unuia din membrii săi și deci că un casus foederis.

În schimb, dacă, anexarea nefiind recunoscută de membrii NATO, evenimentul ar fi calificat ca petrecut în apele ucrainene, acțiunea armatei ruse ar fi putut fi privită, în contextul art 5, din Tratatul de la Washington, ca atac asupra tuturor membrilor NATO și ar fi impus reacția lor solidară. Or, numai o confruntare militară NATO-Rusia ne mai lipsea.

Deocamdată Marea Britanie, agentul provocator, a negat atacul. Așa că NATO nu are de ce riposta. Altminteri, lipsa ripostei, echivalează cu recunoașterea faptului că incidentul a avut loc în apele teritoriale rusești, iar nu ucrainene, ceea ce ar reprezenta admiterea implicită a anexarii Crimeii.

În condițiile în care Londra neagă evidența (probabil și în urmă unor “asigurări” venite din câteva capitale semnificative, cum că nu poate conta pe solidaritatea membrilor NATO, altminteri garantată la recentul Summit de Președintele Biden) aventura britanică s-a terminat în ridicol.

Dacă nu ar fi negat, NATO ar fi fost obligată fie să recunoască (implicit) anexarea Crimeii, fie să încalce obligația de solidaritate prevăzută de tratatul alianței nord atlantice, fie să escaladeze o confruntare militară cu Rusia. Ceea ce, cu referire la ipoteza din urmă, mai ales după întâlnirea Biden-Putin de la Geneva, precum și în perspectiva eventualei întâlniri a UE cu Președintele Rusiei, dorită oficial atât de Angela Merkel, cât și de Emmanuel Macron, pe cele două maluri ale Atlanticului nimeni nu o dorește.

În viitor, însă, lucrurile ar putea sta altfel. Să nu ne jucăm, deci, cu focul! Nebunii care ne conduc trebuie opriți!”, a scris Severin, pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri