Arheologii Complexului Muzeal Naţional Neamţ au descoperit vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, situat lângă Biserica „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”.

Arheologul Vasile Diaconu a declarat marţi, pentru Agerpres, că au fost descoperite peste 70 de morminte care aparţin primului cimitir al mănăstirii şi care a funcţionat de la finele secolului al XVIII-lea până aproape de sfârşitul secolului al XIX-lea. El a precizat că, pe lângă tradiţia orală care aminteşte de existenţa unui cimitir în acest loc, cea mai cunoscută mărturie este tocmai mormântul Veronicăi Micle.

FOTO: Arheolog Vasile Diaconu, Agerpres

A fost o cercetare arheologică foarte interesantă şi care a oferit descoperiri deosebite. Chiar de la prima suprafaţă investigată am avut bucuria să descoperim un recipient de sticlă, etanş, care avea în interior un document de hârtie. Respectiva sticluţă a fost aşezată la baza fundaţiei bisericii, cel mai probabil în momentul construirii edificiului, în anul 1844.

FOTO: Arheolog Vasile Diaconu, Agerpres

Din zona cercetată avem şi câteva monede, care urmează să fie restaurate şi care ne vor ajuta să datăm mult mai bine mormintele. Pe lângă acestea, cele două cruciuliţe de lemn reprezintă descoperiri foarte rare, incluse în categoria obiectelor de cult şi care vor îmbogăţi patrimoniul muzeal”, a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul ştiinţific al cercetărilor arheologice.

FOTO: Arheolog Vasile Diaconu, Agerpres

„Este cunoscut faptul că în mediul monahal, în trecut, alături de defuncţi se punea o cărămidă pe care era trecut numele persoanei şi anul decesului. Astfel de cărămizi au fost descoperite în aproape jumătate din complexele funerare de la Văratec şi oferă indicii importante despre identitatea celor înmormântaţi.

FOTO: Arheolog Vasile Diaconu, Agerpres

O coroborare a numelor cu informaţiile care s-ar putea găsi în arhiva mănăstirii ar aduce elemente clare pentru identificarea respectivilor membri ai clerului monahal”, a explicat Vasile Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here