Prima emisiune din datoria mutuală a Uniunii Europene pentru finanțarea Next Generation EU a fost subscrisă de peste 10 ori de către investitori.

Comisia Europeană a atras 20 de miliarde de euro prin obligațiuni cu termen la zece ani, până pe 4 iulie 2031, pentru a finanța recuperarea Europei de pe urma crizei provocate de coronavirus și a consecințelor sale.

Tranzacția NextGenerationEU este cea mai mare emisiune de obligațiuni din Europa, cea mai mare tranzacție instituțională făcută într-o singură tranșă și cea mai mare sumă pe care UE a strâns-o într-o singură tranzacție, potrivit Digi24.

La obligațiuni de circa 10 miliarde de euro, Comisia Europeană a primit cereri de 107 miliarde de euro.

UE ar urma să mai lanseze alte două emisiuni similare, până la finele lunii iulie, iar sumele strânse, 30-40 de miliarde de euro, ar urma să fie transferate rapid către statele membre ca prefinanțare pentru planuri de redresare și reziliență.

“Obligațiunea a atras un interes foarte puternic din partea investitorilor din Europa și din lume şi, ca urmare, Comisia a obținut condiții foarte favorabile pentru stabilirea costului, în mod similar cu emisiunile repetate care au avut succes în programul SURE”, arată un comunicat al executivului european.

“Astăzi este o zi cu adevărat istorică pentru UE. Am efectuat cu succes prima operațiune de finanțare a NextGenerationEU.

Ca o Uniune puternică, atragem împreună bani de pe piețe și investim într-o recuperare comună din această criză. Este o investiție în piața noastră unică. Și chiar mai important, este o investiție în viitorul generațiilor viitoare ale Europei pe măsură ce se confruntă cu provocările digitalizării și schimbărilor climatice.

Fluxul de bani poate fi direcționat pentru a ajuta la reformarea continentului nostru, pentru a construi o Europă mai verde, mai digitală și mai rezilientă. Acum voi vizita fiecare stat membru pentru a vedea impactul NextGenerationEU pe teren”, a declarat Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here