Caută
Close this search box.

China anunţă primul caz de gripă aviară H10N3 la om

China a raportat marţi primul caz din lume de gripă aviară cu tulpina H10N3 la om.

„Pacientul este un bărbat de 41 de ani din provincia Jiangsu”, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„El a dezvoltat semne ale bolii pe 22 aprilie și a fost internat pe 28 într-o unitate de terapie intensivă. În prezent se recuperează”, potrivit OMS.

Potrivit Ministerului Sănătății din China, medicii au ajuns la concluzia că a avut boala timp de o lună după internare.

„În acest stadiu, sursa expunerii acestui pacient la virusul H10N3 nu este cunoscută”, spune OMS, citat de Hotnews.

Două tulpini de gripă aviară, H5N1 (între 2003 și 2011, după un prim episod în 1997), apoi H7N9 (din 2013), au dat naștere în Asia la contaminări umane prin intermediul păsărilor infectate. Dar cazurile de transmitere de la om la om rămân foarte rare.

„În acest stadiu, nu există nici o indicație a unei posibile transmiteri de la om la om” pentru H10N3, asigură OMS, chiar dacă paralela cu Covid-19 (care nu este cauzată de un virus gripal, ci de un coronavirus) probabil îngrijorează publicul larg.

„Nu avem informații cu privire la mutațiile acestui virus H10N3 care ar putea fi de interes pentru a determina o posibilă capacitate de difuzie în rândul oamenilor”, adaugă Vincent Enouf, director adjunct al Centrului naţional de referinţă pentru virusuri respiratorii de la Institutul Pasteur.

„Astăzi, acest virus nu a fost detectat la alte persoane, potrivit autorităților chineze, ceea ce pare destul de liniștitor”, continuă el, argumentând că „răspândirea virusurilor aviare în rândul oamenilor rămâne foarte complicată”.

În plus, la păsări, unde a fost detectat încă din 2002, „H10N3 este un virus cu patogenitate scăzută”, adică provoacă puține semne de boală, potrivit OMS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri