Caută
Close this search box.

Comisia Europeană pune la punct CCR, privind desfiinţarea Secției Speciale: Legea europeană e cea care prevalează!

comisia europeană
Comisia Europeană anunță că a luat notă de motivarea Curții Constituționale, care a decis că articolele de lege ce se referă la înființarea și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție sunt constituționale.
Bruxelles amintește însă că legea europeană prevalează asupra celei naționale.
Comisia Europeană a făcut referire și la decizia recentă a Curții de Justiție Europene, care arată că România trebuie să respecte recomandările făcute de Bruxelles, în cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV).
Curtea Constituțională a motivat însă că „prioritatea de aplicare a dreptului UE nu trebuie percepută în sensul înlăturării sau desconsiderării identității constituționale naționale”.
La aceasta, Comisia Europeană răspunde că, dimpotrivă, legea europeană prevalează întotdeauna asupra celei naționale și că deciziile Curții Europene de Justiție sunt constrângătoare pentru toate tribunalele și instanțele statelor membre.
„Așa cum am amintit-o mereu și chiar de curând, prioritatea de aplicare a dreptului UE este un soclu fundamental al ordinii juridice comunitare, ca și faptul că deciziile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii și trebuie aplicate de curțile naționale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al instituției, Dana Spinanţ.
„Curtea de Justiție a UE, Comisia Europeană, 2 membri CCR, trei asociații de magistrați, 25 de asociații neguvernamentale și grupuri civice spun că dreptul european prevalează dreptului național, fie el chiar la nivel constituțional.
7 membri CCR și trei asociații de magistrați spun că nu e așa. Cine are dreptate, dpdv juridic?”, a reacționat judecătorul Cristi Danileț, față de anunțul Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri