Caută
Close this search box.

Dacian Cioloş solicită Comisiei să nu aprobe PNRR-ul Ungariei

dacian cioloş

Președintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cere să nu aprobe Mecanismul de Redresare și Reziliența (MRR) al Ungariei, până ce guvernul condus de Viktor Orban nu va accepta anumite condițîi.

Deputațîi români din Renew Europe notează, într-un comunicat de presă citat de caleaeuropeana.ro, că Viktor Orban ar trebui să fie de acord să acorde Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) acces la lista beneficiarilor finali ai banilor din Mecanismul de redresare și reziliență (MRR).

În scrisoare se mai reclamă faptul că Regimul Orban nu recunoaște competența Parchetului European condus de către Laura Codruța Kovesi.

„Dragă Ursula, Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorările. Până la 12 iulie va trebui să aprobați planul de recuperare și reziliență al lui Viktor Orban. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Și totuși veți avea foarte puține mijloace pentru a vă asigura că acești bani nu ajung în buzunarele greșite – după cum știți, regimul Orban nu recunoaște competența Parchetului European.

Frauda în Ungaria lui Viktor Orban este endemică – sau pentru a cita Comisia: este sistemică. În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupție al Ungariei și că ancheta și urmărirea penală par mai puțin eficiente în Ungaria, decât în alte state membre, și lipsesc acțiuni sistematice determinate pentru urmărirea penală a corupției la nivel înalt”, se arată în scrisoarea semnată de Dacian Cioloș.

Eurodeputațîi mai amintesc Comisiei că un sistem antifraudă eficient este un criteriu pentru a accesa fondurile de recuperare, în temeiul regulamentului MRR, și îi cer Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR-ul Ungariei, până ce guvernul maghiar nu îndeplinește o serie de cerințe.

„Doamna președinta, va îndemnăm să nu aprobați planul lui Viktor Orban, până când:

1. Planul de recuperare maghiar nu acordă Oficiului European Antifraudă (OLAF) acces la lista tuturor beneficiarilor finali ai fondurilor de recuperare și include, o obligație legală de a o introduce în baza de date a UE a beneficiarilor, cunoscută sub numele de Arachne.

2. Planul maghiar nu include adoptarea unor legi care să impună că persoane și entități cu o istorie dovedită de neregulilor financiare grave sau de conflicte de interese descoperite de OLAF să fie excluse de la primirea de fonduri și contracte RRF.(Acest lucru face că solicitanții precum ginerele lui Viktor Orban, care primește în continuare mari subvenții UE, în ciuda istoricului sau de nereguli grave și conflicte de interese, ar fi împiedicați să acceseze fonduri din Mecanismul de redresare și reziliența).

3. Planul maghiar nu se angajează, de asemenea, să abroge sau să revizuiască legile interne care au fost identificate de Comisie că împiedicând jurnaliștii de investigație și societatea civilă să acceseze informațiile publice”, adaugă liderul grupului Renew din Parlamentul European, se mai arată în scrisoare.

Mecanismul de Redresare și Reziliența al UE (MRR) este instrumentul fiscal în valoare de 672,5 miliarde EUR (312,5 miliarde EUR sub formă de granturi și 360 miliarde EUR sub formă de împrumuturi), conceput pentru a sprijini statele membre în realizarea reformelor și a investițiilor în prioritățile comune ale UE. MRR este cel mai mare instrument financiar inclus în instrumentul de redresare de 750 de miliarde EUR NextGenerationEU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri