Caută
Close this search box.

DNA se apropie de anturajul primarului Mihai Chirica. Investigaţia trece pe la Cimitirul Eternitatea

iaşi

Procurorii anticorupție vizează un schimb de terenuri între Primăria Iași și o firmă apropiată de liberalii ieșeni. Primarul Chirica susține că nu are nici o emoție. În anul 2019, el a pledat în favoarea schimbului.

Primăria Iași este din nou sub lupa procurorilor anticorupție. DNA a efectuat ieri percheziții în unele birouri ale instituției, într-un dosar ce vizează modul în care a fost pus în operă un schimb de terenuri.

Primăria Iași a luat 1.281 mp, lângă Cimitirul Eternitatea. și a cedat 3.370 mp în Cicoarei (zona Spitalului Arcadia). Primul teren este lăsat de izbeliște, iar pe celălalt este în avizare un proiect imobiliar de amploare.

După mai multe runde de audieri, desfășurate în ultimul an, procurorii DNA au trecut în etapa următoare: ieri au făcut 11 percheziții (la Primărie, la domiciliul unor persoane fizice și la sedii de firme) și este de așteptat ca, în perioada următoare, să fie anunțată și lista persoanelor care vor fi puse sub învinuire, relatează Ziarul de Iași.

„Eu, personal, nu am nici o emoție”, a comentat ieri primarul Mihai Chirica, cu privire la ancheta DNA.

Demersurile pentru realizarea schimbului de terenuri au început în toamna anului 2018, după ce firmei de dezvoltare imobiliară G&R Imobiliar Grup SRL i-a fost respins un proiect urbanistic, pe terenul din str. Ciric. Anterior, în 2017, firma plătise pe teren 100.000 de euro.

Doi ani mai târziu, când propunerea de schimb a ajuns prima dată, în dezbaterea plenului CL (iulie 2019), același teren era evaluat la nu mai puțîn de 220.000 de euro, conform unui raport comandat de către Primărie.

Prețul s-a dublat (în acte), cu toate că terenul nu se preta pentru o investiție imobiliară, în contextul în care se află în imediata apropiere a cimitirului.

În ședințele din lunile iulie și august 2019, schimbul de terenuri a fost respins de plen, întrucât nu a întrunit numărul necesar de voturi, în condițiile votului de abținere dat de liberali.

Însă, în septembrie 2019, grupul consilierilor PNL s-a scindat, iar patru dintre aceștia (Eduard Boz, Ciprian Bostan, Tudor Dornean și Alexandru Coţofan) au votat în favoarea proiectului, în timp ce alți trei consilieri și-au menținut votul de abținere.

Toți cei patru consilieri au fost audiați, alături de alți șase foști sau actuali aleși locali, în două rânduri, anul trecut, în luna iulie și, respectiv, decembrie. La ultima înfățișare în fața procurorilor, consilierilor li s-au reținut și telefoanele, pentru o percheziție informatică.

Decizia din septembrie 2019 a unor consilieri liberali, de a vota proiectul schimbului de terenuri, a fost una cel puțîn ciudată: la acea vreme, PNL se afla în opoziție și respingea majoritatea proiectelor urbanistice, invocând lipsa de reglementări clare și haosul din urbanism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri